Boris Gardiner – I Wanna Wake Up with You

En av årets mest overraskende suksesser, kom fra jamaicaneren Boris Gardiner. Og det med en avslappende sommer-reggae med opphav i Nashville.

Så motsigende som det enn høres ut.

Låten hadde noen år tidligere blitt ugitt av Nashville-baserte Ben Peters. Et navn som på 60- og 70-tallet stod bak flere nummer 1-hits på de amerikanske countrylistene. Peters’ innspilling av Gardiners 1986-hit, var en av ytterst få låter han spilte inn selv. Og hans versjon var milevis under Kingston og Jamaica, satt som en tidsriktig og seig countryballade med strykere og kor.

Boris Gardiner selv hadde en lang karriere bak seg før han ble kjent også utenfor Jamaicas grenser. På 60-tallet var han innom flere band hjemme i Kingston, de fleste klart inspirert av Beatles og den britiske bølgen. Han satset egentlig på en helt annen karriere enn som musiker, men en hjertefeil sendte ham ut av skoleverket.

I 1970 satset han solo, og fikk også utgitt låter i Storbritannia. Men det fikk ingen briter vite noe som helst om, selv om låten Elizabethan Reggae maktet å nå inn på Top 50 (som det var den gang). Uten at noen noen gang har funnet hvorfor, ble Gardiner titulert som Byron Lee på utgivelsen. Og det i flere uker, før en klok mann i selskapet fant ut av blemmen og fikk endret artisten til sitt egentlige ego: Boris Gardner. Det får så være at man glemte i-en i etternavnet.

Om noen i det hele tatt husket Lee/Gardner seksten år senere, er vel heller tvilsomt. Men I Wanna Wake Up with You klatret raskt på de britiske listene da den ble utgitt sommeren ’86, og august gikk den helt til topps.

Det klarte den ikke helt i Norge, men den nådde en tredjeplass og ble liggende inne på vår Topp 10 i elleve uker.

Låten ble Gardiners eneste hit her hjemme, men han fikk nok en hyggelig listetraver med You’re Every Thing to Me litt senere på året hos britene. Selv om den selvfølgelig ikke nådde like høyt som sommerlåten. En juleinnspilling strandet deretter nokså langt nede på Top 75, mens hans siste livstegn også på de britiske listene ble 1987-utgivelsen Friends and Lovers. En duett med Gwen Guthrie.

Hjemme på Jamaica var Gardiner i flere perioder nokså inaktiv innen musikkmiljøet, og han konsentrerte seg lenge om filmmusikk og jingler til reklame og TV. Men han kom alltid tilbake, som i 1986, og fra 2006 har han igjen vært aktiv og nesten fått en slags renessanse som navn. På Jamaica forbindes han allikevel mest med sin karriere på 60-tallet.

Og en liten listetraver med navn I Wanna Wake Up with You fra 1986.


BORIS GARDINER (f. 1943)
I Wanna Wake Up with You
(Ben Peters)
1986 Lovers Rock
Produsert av Willie Lindo
Utgitt på albumet Everything to Me