Falco – Jeanny

Falco hadde vært en av de mer originalene navnene i popverdenen, da han i 1982 hadde rappet seg inn på listene på tysk. Det gikk ikke like så bra siden, så hvorfor ikke legge inn noen engelske tekstlinjer?

Der Der Kommissar i sin lille originalitet hadde sjarmert mange i ’82, falt albumet Junge Roemer fullstendig til bakken to år senere. Bortsett fra på hjemmebane var det svært få som brydde seg om utgivelsen, men østerrikerne elsket den.

Falco ville derimot være mer enn stor kun i Østerrike. Til sin tredje utgivelse henvendte han seg til de nederlandske brødrene Bolland, som selv hadde hatt en hit i 1982 med You’re in the Army Now. Disse hadde nå forlatt fronten av mikrofonene til fordel for veggene bak.

Resultatet ble et liten sammensurium av tysk og engelsk, ofte blandet i en og samme strofe, men stort sett med refrenget på sistnevnte språk. Falco rappet (og pratet) stadig de tyske linjene. Men Bolland-paret utfordret ham også vokalt. Herren kunne da synge?

Første single fra Falco 3 ble Rock Me Amadeus (6/No), som selvfølgelig var inspirert av 1984-suksessen – og filmen – Amadeus. Det var definitivt ingen ulempe, og som første tyskspråklige låt noensinne gikk låten til topps i USA.

Historien om Jeanny var faktisk den tredje singlen fra albumet, og lå også samtidig inne med Rock Me Amadeus på VGs Topp 10 et par uker. Og nå ble det bråk.

Låten var en slags beretning i perspektiv fra fortelleren (Falco). Hva som skapte bråk, var antydningene i tekstlinjene – og også i musikkvideoen – der der fortelleren nokså opplagt fremstod som en kriminell overgriper. Om det var et mordforsøk, eller om det var en voldtekt, ble opp til lytteren å vurdere. Falco selv kalte «seg» i historien som en stalker.

Det var som en mørk Derrick-episode, som fikk et litt uhyggelig realistisk trekk fa nyhetsoppleseren Wilhelm Wieben midtveis i låten. En Wieben som i Tyskland var viden kjent, og enkelte radiostasjoner gikk så langt i å stryke låten fra spillelistene på grunn av innholdet..

Det er slett ikke sikkert de norske platekjøperne helt klarte å fange opp alt dette, men låten spratt opp på førsteplass her hjemme. Og der ble den liggende inne på listene i fjorten uker, og ble en av årets mest populære utgivelser. Også albumet Falco 3 solgte bra.

Så hva hendte egentlig med Jeanny? Falco mente selv at han fra første stund tenkte historien over flere låter, men lite tydet egentlig på det med utgivelsen på tampen av ’85.

Allikevel kom svaret på i alle fall noe av gåten i butikkhyllene i november 1987. Da kom Jeanny, eller i alle fall «Falco», hjem.


FALCO
Jeanny
(Bolland & Bolland/Falco)
1985 GIG
Produsert av Bolland & Bolland
Utgitt på albumet Falco 3