Hear ‘n Aid – Stars

I mai 1986 var det de tyngre gitarenes tur til å synge for sultkatastrofene i Afrika. Men Hear ‘n Aid ble ikke den inntektsbringende suksessen man nok hadde forventet.

Prosjektet hadde tatt form allerede våren 1985, omtrent da USA for Africa spilte inn sin We Are the World. Men som flere stjerner i den tyngre rocken påpekte: Hvorfor var heavy metal-navnene fraværende?

Noe av grunnen var nok det dårlige ryktet amerikansk tungrock hadde på denne tiden. Etter flere nokså saftige skandaler, vegret nok mange seg for å invitere de tyngste navnene inn på en fredsballade til Afrika.

Det var Dios bandmedlemmer Jimmy Bain og Vivian Campbell som var initiativtakerne til denne på alle måter tunge utgaven av supergrupper, og disse to stod også for melodien til Stars. Heavy metals gudfar og legenden selv, Ronnie James Dio, bidro til tekstlinjene.

Dio var på denne tiden en av de tre store på metallfronten, i alle fall i Norge, ved siden av Iron Maiden og Quiet Riot. Førstnevnte ble nesten oversett til prosjektet, men tvilling-gitaristene Dave Murray og Adrian Smith fikk sine innhopp på gitarer nesten i siste liten.

Bain og Campbell fikk kontater ved USA for Africas støttespillere, og gjennom vårparten av ’85 maktet de å samle et førtitalls vokalister og musikere fra de absolutt fremste navnene innen særlig amerikansk heavy metal på denne tiden. Mange av disse nokså ukjente for de fleste nordiske ører, men for heavy-fansen var samlingen av navn unik.

Foruten Dio selv, deltok band – eller bandmedlemmer – fra navn som Judas Priest, Quiet Riot, Iron Maiden, Mötley Crue Twisted Sister, Journey, Dokken, W.A.S.P og Blue Öyster Club som de mest kjente.

Stars ble innspilt i mai 1985, men kontraktmessige utfordringer med flere involverte gjorde at en utgivelse ble utsatt til september. Heller ikke da ble prosjektet, som nå var utvidet til et helt album, lansert. Plateselskapet ønsket visstnok å promotere en relansering av Band Aid i USA.

Da single og album omsider kom i butikkhyllene i januar ’86, hadde noe av blesten rundt Hear ‘n’ Aid som prosjekt lagt seg, og Stars ble i grunnen en dundrende fiasko med svært lave – om noen – listeplasseringer. Utenom i Norge – der den av en eller annen forunderlig grunn – gikk helt til topps. Forunderlig, da norske singlekjøpere tradisjonelt ikke hadde vært særlig vennlig innstilt mot den tyngre rocken.

I USA uteble radiospillingen, som da som nå var essensielt i å få en låt inn på Billboard. De amerikanske radiostasjonene hadde en (selvfølgelig) tendens til å spille power-ballader eller mer pop-rettede singler fra de tyngste navnene. Stars var ingen av delene.

Den solgte på verdensbasis allikevel helt greit, og fikk inn om lag 1,2 millioner dollar. I motsetning til «forgjengerne», valgte også Dio & co å kjøpe inn materiell til hjelp, fremfor å donere beløpet direkte.

I dag kan nok Stars fremstå særlig nær det parodiske i form og innhold, men innspillingen var på alle måter en låt av sin tid. Akkurat utgitt i tide før den såkalte glam-metalen- «puddelrocken» – fikk sitt gjennombrudd.

Svært få av navnene fra Hear ‘n Aid overlevde i sin daværende form den kommende trenden, eller i enda sterkere grad – grønsjen som kom på 90-tallet.

Ronnie James Dio var et unntak. For ham var ingen scene for stor eller liten, og med en fot eller to i flere av heavy-rockens største navn – var han allerede en legende helt til han gikk bort i 2010.


HEAR ‘N AID
Stars
(Jimmy Bain/Vivian Campbell/Ronnie James Dio)
1985 Mercury
Produsert av Ronnie James Dio
Utgitt på albumet Hear ‘n Aid