Johnny Nash – Rock Me Baby

Johnny Nash var på tampen av sin karriere, da han skjøt inn på de norske listene med Rock Me Baby sommeren ’86.

Den var på en måte et slags comeback for Nash, etter sju års stillhet på platefronten. Norge var et av de få landene som satte sin pris på innspillingen, men Nash var absolutt ikke noe ukjent navn innen musikkbransjen.

John Lester Nash, Jr var fra baptistmiljøet i Houston, og hadde platedebutert allerede i 1958. Han forsøkte seg også på lerretet, men fattet snart størst interesse for musikken.

Etter en økonomisk fiasko i New York, ble han begeistret over de nye rytmene som var kommet over gulfen fra Jamaica. På den måten ble han kjent med den gryende bølgen av reggae, og gjennom sitt eget publiseringsselskap, Cayman, hjalp han blant annet Bob Marley til å bli et navn også utenfor Jamaica.

Marley skrev også flere låter til Nash’ stadige utgivelser. Men det var Nash’ egen låt – Hold Me Tight i 1968 – som førte til hans første store låt på listene. I USA tok den seg helt opp på en femteplass.

Nash’ virkelig store låt, ble derimot 1972-utgivelsen I Can See Clearly Now. En usedvanlig hybrid mellom soul og tidlig reggae, som utvilsomt var med å bringe reggae-sjangeren ut til det store publikumet. Utgivelsen ble en listetopper i USA, og gjorde det også skarpt i Storbritannia. I Norge vil mange gjenkjenne låten blant annet i Jimmy Cliffs innspilling fra 1993.

I 1975 gikk hans versjon av Tears on My Pillow til topps hos britene, samtidig som fortsatte å ha en høy stjerne både innad reggae-miljøet.

Allerede fra 1979 tok Nash det adskillig roligere på musikkfronten. Han var en familiens mann, som trivdes best hjemme på familiens store ranch i Houston. Og etter det lille comebacket i 1986, trakk han seg fullstendig tilbake – og ga aldri siden ut nye utgivelser.

Johnny Nash var kanskje ikke grunnen til at reggaen og Bob Marley ble populær. Men han var blant dem som bidro til at Marley fikk kontakter til London, og han var blant de første amerikanske navnene til å bruke sjangeren på egne innspillinger.

De siste årene av hans liv vekslet han mellom å digitalisere gamle innspillinger, og bruke tiden på familie og ranchens bråte av rasehester.


JOHNNY NASH (1940-2020)
Rock Me Baby
(Johnny Nash)
1985 London
Produsert av Johnny Nash og Alvin A. Davies
Utgitt på albumet Here Again