Bittelille Samantha Karen Fox var til 1986 mest kjent som årets britiske pinup-modell tre år på rappen. Hun var en jevnlig gjenganger blant The Suns omdiskuterte toppløse side 3-piker, og var visstnok blant britenes mest fotograferte «modeller» i årene 1983-86.
Engasjementet hadde hun fått med velvillig støtte hjemmefra, der moren sendte inn nokså vågale bilder allerede da Samantha var seksten år gammel. Blant 20 000 andre forsøksvise modeller, trakk hun (Samantha, ikke moren) det lengste strået – og sikret seg en kontrakt med The Sun som skulle strekke seg tre år fremover.
På samme tid fikk hun kontakter innen Londons jetset-miljø, også i musikkbransjen. Et par heller håpløse singler ble utgitt i 1983 og -84, før selskapet Jive skaffet henne både produsenter og låtskrivere som ga henne et image som nokså bevisst skulle spille på bakgrunnen hennes. Eller kanskje helst forgrunnen, som noen vil si.
Resultatet var et album med varierende låtskrivere og produsenter, og musikkpressen var mildt sagt lite begeistret over forsøksvis lek med flere sjangre, samt låttitler som He’s Got Sex og Suzie, Don’t Leave Me with Your Boyfriend. At Samantha nok ikke hadde den beste sangstemmen, hjalp heller ikke på. Men som en britisk journalist formulerte det som: «Man hadde da hørt verre».
Tittelsporet, Touch Me, startet så å leve sitt eget lille liv på radioer og klubber. Låten hadde mer trøkk i produksjonen enn flere samtidige poplåter, og musikkvideoen fremstilte Samantha langt unna de sedvanlige toppløse bikiniene. Nå fremstod hun nokså smårocket i tette og hullete jeans, selv om pressemateriellet som ble sendt ut – stadig viste mer hud av både det ene og andre. Det hele var selvfølgelig en helt bevist strategi, og selvfølgelig et vellykket ett.
Låten i seg selv var kanskje en friskt pust i en heller trygg og balladepreget årgang, der den britiske suksessen spredte seg til og med over til USA – der Touch Me nådde skyhøyt på Billboard. I Norge toppet den i fire uker og lå inne på Topp 10 i seksten uker. I sum årets mest populære låt, selv om et navn som Billy Ocean hadde flere uker på topp.
Oppfølgeren Do Ya Do Ya gjorde det også og tok Samantha plutselig opp til de fremste navnene i Norge. Hos oss var det fremdeles en sjeldenhet å få flere enn to singler på samme album inn på Topp 10, men det maktet faktisk «Sammy».
På høsten kom en såkalt spesial-utgave av albumet på markedet, noe som slett ikke var vanlig midt på 80-tallet. Det skapte nok noe skuffelse for platekjøperne som ikke hadde fulgt helt med i timen, da utgivelsen var preget av flere remikser av låtene. Men de fikk da også høre et par helt nye.
Øyensynlig skulle vel Samantha Fox forbli et fenomen fra 1986. Men Touch Me skulle vise seg å være frisk til å overleve i radioene langt lengre enn karrieren.
Og karrieren var slett ikke over for Samantha, for hun skulle vise seg å ha sterke nok krefter i studiorekkene til å gjøre det skarpt også det påfølgende året. Det på begge sider av Atlanteren, og også i Norge.
SAMANTHA FOX (f. 1966)
Touch Me (I Want Your Body)
(Mark Shreeve/Jon Astrup/Pete Q. Harris)
1986 Jive
Produsert av Jon Astrop og Pete Q. Harris
Utgitt på albumet Touch Me