Wham! – The Edge of Heaven

Det var vel ingen stor overraskelse da Wham! i februar 1986 annonserte at nok var nok. Det ble lovet én siste utgivelse – og en stor farvelkonsert. Sistnevnte på et fullsatt Wembley med 72 000 mer eller mindre elleville Wham!-tilhengere.

Pressen hadde helt siden George Michaels soloutgivelse med Careless Whisper to år tidligere, hyppig spekulert i en splittelse av duoen. Og enda hyppigere ristet på hodet over hvorfor Michael ikke kvittet seg med «dødpartneren» Andrew Ridgeley – som tilsynelatende gjorde svært lite av seg.

Det var nok også helt riktig at Ridgeleys rolle hadde blitt vesentlig mindre etter utgivelsen Make it Big, der Michaels musikk sakte beveget seg i retning av mer voksne rytmer og toner. Men det var Ridgeley som skapte Wham!s image utad, og det var også Ridgeley som var den førende inn mot management og plateselskap.

Men da George Michael ønsket å utfordre det musikalske utover å være et rent tenåringsidol, hadde Ridgeley lite å komme med. Det var han selv klar over, og duoen skiltes i all vennskapelighet.

The Edge of Heaven ble annonsert som deres siste virkelige låt. Noe den også ble, der den skjøt skyhøyt opp på salgslistene verden over. Etter den litt mer eksperimentelle, og etter noens mening, litt skuffende I’m Your Man – var låten på flere måter en tilbakevending til stilen Wham! hadde satt seg på Make it Big i 1984.

Like etter kom samlealbumet The Final, med duoens største låter pluss The Edge of Heaven og tre andre nyinnspillinger. Som vinyl ble utgivelsen utgitt som et dobbeltalbum, da duoen slo på stortrommen og serverte flere av låtene i adskillig lengre versjoner enn hva man hadde hørt både på single og album tidligere.

I USA derimot ble The Final aldri utgitt, men i stedet «supplert» som The Edge of Heaven og som et tredje og endelig studioalbum av duoen.

Selv om både låter og album solgte både utover sommer og høst, var allikevel Wham! historie etter deres endelig konsert på Wembley 28. juni.

Historien for George Michael er velkjent. Han var allerede året etter tilbake med sin suksessfulle Faith. Mens Andrew Ridgeley? Ja, hva gjorde han?

Han forsøkte seg på alle mulige fronter. Som skuespiller, på racerbilbanen og som soloartist med en enslig utgivelse fra 1990. Deretter forlot han musikkbransjen for godt, og slo seg ned på landsbygden i Cornwall. Ved siden av inntektene fra Wham!, bygget han opp sitt eget firma og trivdes helt utmerket med det.

Wham! solgte i en hektisk fireårs-periode over tretti millioner singler og album. De har i ettertid blitt «beskylt» for å ha vært selve definisjonen av både det beste – og verste – av såkalt jappepop fra midten av tiåret. Men også levert fra seg et par spor og låter som har overlevd helt frem til i dag.


WHAM!
The Edge of Heaven
(George Michael)
1986 Epic
Produsert av George Michael
Utgitt på albumet The Final