1987

Akkurat da man trodde det var trygt, kom 1987. Den noe tilbakelente og voksne popen fra 1986 ble så og si borte, til fordel for dundrende gitarer og dansbare rytmer.

Året ble preget av Michael Jacksons påventede Bad, mens Whitney Houston befestet sin stilling som popens nye kronprinsesse. Etablerte navn som Bruce Springsteen og Pink Floyd var også tilbake, mens U2 fikk sitt definitive gjennombrudd med The Joshua Tree.

Det var allikevel den tyngre rocken som i sum solgte mest dette året. Anført av Bon Jovi og Def Leppard, fikk også Twisted Sister, Dio og Kiss gode salgstall. Her hjemme sørget TNT for hjemlig gitarsuksess, ved siden av nykommerne Return.

Nordmenn la dette året sin elsk på Sissels Glade jul som satte salgsrekorder. Tomboy var nye navn fra Bergen, mens a-ha hadde et pauseår på albumsiden. I stedet fikk de store overskrifter for sin leveranse til årets James Bond-film. Andre store norske navn var dette året Terje Tysland og Jørn Hoel.

Fra London kom dunkende danserytmer fra produsenttrioen Stock Aitken Waterman, som blant annet plasserte Rick Astley på topps også i Norge.

Og det ulmet på klubbene. House-kulturen var i anmarsj, men det skulle gå et år til før denne musikken fant veien til de norske musikklytterne.

Årets største overraskelse kom kanskje allikevel på tampen av året. Helt plutselig inntok igjen Bee Gees både radioer og butikkhyller, slik at det ikke var helt stopp for de virkelige veteranene

. Og på kino? Der så vi på en krokodillejeger fra Australia, mens vi danset retro til «Dirty Dancing».


TOPP 20 1987

Basert på plasseringer gjennom hele året.
Antall låter totalt: 79