a-ha – The Living Daylights

Det ble ikke noe tid for noe nytt album fra a-ha i 1987. Men det ble tid for en Bond og The Living Daylights.

Grunnen til fraværet av ny musikk, var trioens første og store verdensturné, som gikk fra Australia i juni ’86 til Frankrike i august året etter. Midt i denne opptrådde også a-ha for første live i Norge, 30. januar i Gimlehallen i Kristiansand.

Midt på sommeren kom allikevel a-ha med ny musikk, og det igjen til store overskrifter i norske medier. At et norsk navn skulle få levere temalåten til kanskje filmhistoriens største navn, var ikke noe man gjemte bort i en liten notis på side tre.

The Living Daylights ble skrevet av Pål Waaktaar, med mer eller mindre inputs fra den musikalske Bond-faderen selv, John Barry. I følge Waaktaar var låten i bunn og grunn hans alene, der Barry stort sett bidro med arrangement og til a-has frustrasjon, også produksjon. Samarbeidet var alt annet enn harmonisk, og Barry hudflettet trioen i et par-tre intervjuer i ettertid.

Den opplagte grunnen var at a-ha var svært misfornøyd med Barrys produksjon, og ønsket å bruke sin egen versjon. Denne kom også på markedet året etter, i en adskillig sprekere mix på Stay on These Roads.
Videoen var også i nesten sedvanlig a-ha-ånd nesten i forkant av hva som var mulig på denne tiden, og var et veldig tidlig eksempel på bruk av såkalt «green-screen».

1988-versjonen av låten

Låten kom derimot aldri inn på de amerikanske listene, til det lød den kanskje for «europeisk». Men den fortsatte å føre a-ha høyt opp på internasjonale hitlister, og i Storbritannia ble den deres sjuende låt som entret Topp 10. I Norge ble den trioens tredje nummer 1-låt.

Verken eller film ble for øvrig så veldig godt mottatt av de norske tabloidavisene. Men i ettertid er The Living Daylights blitt en låt som a-ha alltid har tatt med seg videre gjennom hele karrieren, og Bond-filmen – I skuddlinjen – blir i dag regnet som en av de bedre 007-filmene.

Etter både og turné tok deretter a-ha seg en liten velfortjent pause, før trioen vendte tilbake til produsent Alan Tarney og startet forberedelsene til det såkalte vanskelige tredje-albumet.

I mars 1988 var de tilbake, og denne gangen med en storslått og stemningsfull ballade i Stay on These Roads. Og nok en stor suksess verden over.


a-ha
The Living Daylights
(Pål Waaktaar/John Barry)
1987 Warner Bros.
Produsert av Jason Carsaro, Mags, Pål Waaktaar og John Barry
Utgitt på soundtracket til The Living Daylights, senere gjenutgitt på albumet Stay on These Roads