Bruce Springsteen – Brilliant Disguise

Forventingene var store til Bruce Springsteens oppfølger av Born in the USA. Men igjen overrasket The Boss med om ikke en lavmælt utgivelse, så i alle fall et godt voksent.

Etter å ha avsluttet den store turneen i kjølvannet av 1984-utgivelsen, vendte Springsteen tilbake i studio. Men denne gang alene, og uten kompanjongene i E Street Band. De ble senere hyret inn for å gi lyd til Springsteens nye låter, men uttrykket på Tunnel of Love var nokså langt fra det massive lydbildet og kruttet som hadde preget forgjengeren.

Tekstene var stort sett preget av Springsteens egne erfaringer og pågående oppbrudd på hjemmebane. Dette var hans album, hans låter. Og hans forsøk på å gi mening til ikke bare eget anliggende, men også for folk flest der ute.

Springsteen hadde i 1986 hatt en stor låt med War, en live-innspilling fra boksen Live 1975–85. Denne hadde også blitt en radiofavoritt, og en fin singlesuksess i Norge, men det var først med Brilliant Disguise at han gikk helt til topps.

Noe skyldes nok nettopp forventningene, for låten fikk en av tidenes korteste opphold på Topp 10 noensinne for en listetopper med sine seks uker totalt. Men albumet Tunnel of Love gjorde det bra, og ble liggende på albumlistene i et halvt år. Men (selvfølgelig) ikke helt i samme klasse som Born in the USA.

Både låt og album fikk forholdsvis god mottakelse da disse kom ut i oktober ’87, og låtene ble også spilt på Springsteens kommende turné – der han denne gangen gjestet Norge på Valle Hovin i juli 1988. Siden har han stort sett styrt unna låtene fra utgivelsene, kanskje med unntak av balladen Tougher Than the Rest – som har fortsatt å leve sitt eget liv både blant fans og på spillelister. I USA ble også tittelsporet en fin suksess både på Billboard og på radioene.

Brilliant Disguise ble også kjent for musikkvideoen, i svart-hvitt der Springsteen mot alle andre MTV-stjerner sang vokalen live under innspillingen.

Deretter gjorde Bruce som han sedvanlig så ut til å gjøre på 80-tallet. Først et album, deretter en turné – før det igjen bar tilbake til studio.

Han fortsatte å skrive låter med bakgrunn i relasjoner fremfor historier om «du og jeg», og i 1989 takket han rett og slett av for videre samarbeid med E Street Band. De passet ikke inn i prosjektet han startet å arbeide med, i det som skulle bli den nokså kronglete veien frem mot dobbelt-utgivelsene Human Touch og Lucky Town i 1992.

Resultatet ble nokså splittet, der de to utgivelsene også i ettertid har blitt sett på som strake motsetninger. Men Human Touch, låten, den skulle allikevel bli en av hans største i Norge.


BRUCE SPRINGSTEEN (f. 1949)
Brilliant Disguise
(Bruce Springsteen)
1987 CBS
Produsert av Jon Landau, Bruce Springsteen og Chuck Plotkin
Utgitt på albumet Tunnel of Love