Desireless – Voyage, Voyage

Desireless var scenenavnet til franske Claudie Fritsch-Mentrop, og var nærmest en karakter skapt for kjølig og androgyn klubbmusikk.

Hun, det vil si karakteren, var alltid kledd i svart, og fremstod som like kald og kjølig som artistnavnet skulle tilsi. Desireless ble også kjent for sitt ståhår, som selvfølgelig var en helt bevisst del av hele imaget.

Claudie hadde sin bakgrunn fra motebransjen, der hun på 70-tallet til og med hadde sin egen kolleksjon, Poivre et sel. Musikk ble hun først interessert i etter en rundtur til India, og på starten av 80-årene samarbeidet med hun med flere grupper i Paris.

Etter to år i trioen Air 89, tok hun opp et samarbeid med Jean-Michel Rivat. En hyppig brukt og kjent fransk komponist, som på 60-tallet hadde slått gjennom i den såkalte Édouard-saken. En offentlig og pop-musikalsk batalje i Frankrike, der nye og etablerte navn innen den franske rocken formelig fornærmet hverandre riktig så grundig gjennom utilslørte tekstlinjer. Og til store salgstall.

Det var derfor en riktig ringrev som hjalp Desireless til suksess, og Voyage, Voyage ble hennes første single på egen hånd – som i løpet av 1986 og 1987 gjorde det skarpt i store deler av Europa. Låten ble den første franskspråklige singlehiten på nesten 25 år, som fikk suksess fra Finland i nord til Spania i sør.

Utgivelsen ble heller ikke populær i disse landene samtidig, noe som nok hindret Desireless’ videre karriere. Hun fikk ikke tid til å spille inn flere låter, og første i 1988 kom neste single: John. Da falt Europa av lasset, utenom hjemme i Frankrike og Spania. Og Finland!

Hennes eneste album i denne perioden, kom deretter uten noen større suksess i 1989. Og da var allerede Claudie drit lei. Platebransjen fikk så det flagret i noen heller lugubre ord som ikke skal gjengis her, og nå skulle Claudie bestemme selv. «En ekte artist er alltid fri», som hun sa.

Desireless forlot dermed musikkbransjen for flere år, fikk en datter – og barberte hodet helt. Fra 1995 kom hun tilbake, men da langt fra europopen fra 80-tallet. Hun dro ut på en akustisk turné rundt tusenårsskiftet, før hun laget La Vie est belle, et slags elektrodans-show som gikk Europa rundt.

Det siste tiåret har hun vært riktig så aktiv, der hun har vekslet mellom kunstneriske prosjekter, bokutgivelser og musikkutgivelser innen både tradisjonelle og eksperimentelle klanger. Og som i 2015: Et samarbeid med det sveitsiske death metal-bandet Voice of Ruin på deres Mornings Wood(!).

Desireless var nok for «flink» til å passe inn i studioformatet til datidens produsenter, men hun fikk i alle fall noe svært få andre fransk navn maktet. En stor låt i hele Europa, og en nummer 1 i Norge med Voyage, Voyage.


DESIRELESS (f. 1952)
Voyage, Voyage
(Jean-Michel Rivat/Dominique Dubois)
1986 CBS
Produsert av Jean-Michel Rivat