Fahrenheit 104 – Highway to Freedom

Fahrenheit 104 var et usedvanlig kortlivet prosjekt med base i Milano, Italia. Det ble med utgivelsen av Highway to Freedom, og et par opptredener, og knapt nok det. Men både foran og bak mikrofonene skjulte det seg noen interessante og dels riktig så kjente navn innen italiensk popmusikk.

Hva som derimot skjulte seg bak selve prosjektnavnet, kan visst ingen si sikkert i dag. Men 104 ℉ tilsvarer 40 °C, så skal man tippe på brennende hett eller febertilstand?

På innspillingen var Fahrenheit 104 en kvartett. Disse fire var Dario Farina, Jane Hill, Maurizio Vandelli og Tom Hooker. Flere var tilknyttet italienske Baby Records i Milano, og det var også her «gruppen» ble satt sammen for å fronte Highway to Freedom, som i bunn og grunn var Dario Farinas verk.

Denne Farina var en veteran innen italiensk populærmusikk. Han hadde holdt det gående siden 1968, først og fremst som låtskriver og produsent, og det for noen av de virkelig store italienske artistnavnene som Gianni Morandi, Ricchi e Poveri, duoen Al Bano & Romina Power og Gigliola Cinquetti. Låten var egentlig skrevet på italiensk, men fikk engelske tekstlinjer av tysk-tsjekkeren Michael Kunze.

Maurizio Vandelli hadde hatt en stor karriere på 60-tallet i Italias første beat-band, Equipe 84, men i 1987 var hans deltakelse i Fahrenheit egentlig et comeback etter flere år ute av musikkbransjen.

Jane Hill hadde hatt et par små hits i første halvdel av 80-tallet, men var kanskje det mest ukjente navnet i kvartetten. Ukjent var derimot Ikke Tom Hooker, som i likhet med Farina og Hill var tilknyttet Baby Records på denne tiden. I etterkant skapte han store overskrifter i Italia og Mellom-Europa, da det viste seg at han egentlig var stemmen «bak» tenåringsidolet Den Harrow. Et navn som fikk også fikk en viss oppmerksomhet og omtale i Norge. Hooker ble senere en prisbelønnet fotograf med base i Las Vegas.

Så løst sammensveiset var denne kvartetten, at på de ytterst få opptrenende av sporet – var Vandelli helt borte og erstattet av en heller anonym gitarist. Noen oppfølger syntes heller aldri å ha blitt gitt ut, men låten kom ut på italiensk året etter i en versjon av nevnte Ricchi e poveri. Av en eller annen grunn kom den også ut i en tsjekkisk og (veldig) øst-europeisk versjon i 1990 av den tsjekkiske legenden Karel Gott.

I Norge ble Highway to Freedom oppfattet av mange som en slags tysk mini-utgave av datidens veldedighets-låter, noe den definitivt ikke var. Og det var for øvrig kun i Norge (og Sveits) låten slo ordentlig til.

Men en ting hadde både kvartett og innspilling som kanskje bare var forbeholdt de største navnene i 1987. En original og gjennomført musikkvideo.


FAHRENHEIT 104
Highway to Freedom
(Dario Farina/Vincenzo Tempera/Michael Kunze)
1986 Baby Records
Produsert av Dario Farina