Den 6. mars 1987 forulykket passasjerskipet «Herald of Free Enterprise» i den engelske kanal, like etter avgang fra Zeebrugge i Belgia. 193 av de om bord omkom i forliset. Ferry Aid ble dannet, opprettet og organisert i etterdønningene av katastrofen.
Initiativet kom fra den (veldig) britiske tabloidavisen The Sun, som i forkant hadde annonsert med billetter for overfarten til symbolske ett pund. Selv om antallet vel aldri kom klart frem i de rettslige oppgjørene etter forliset, hadde flere av de omkomne kjøpt billetter på grunnlag av avisens annonsering.
Nå var ikke akkurat The Sun kjent for sine mer omgjengelige sider, der de fant et hver påskudd til – i alle til tider – å fabrikkere de mest uskyldige hendelser til store oppslag med nokså kontroversielle artikler og ikke minst overskrifter. Da avisen så muligheten til å kunne hjelpe de pårørende og gi støtte til etterspillene som måtte komme etter forliset, gikk de bokstavelig talt ut av boksen – og besluttet å danne et «Ferry Aid». Etter mønster fra USA for Africa og Band Aid et par år tidligere.
Valget falt raskt på Beatles’ Let It Be, i stedet for en nyskrevet låt, da symbolikken og teksten i alle fall i deler av teksten, på mange måter gjenspeilet hva The Sun var på utkikk etter. Utfordringen var bare at avisen ikke akkurat var på godfot med brorparten av de største britiske navnene på denne tiden, men da fikk hyret inn Stock Aitken Waterman som produsenter – og musikkanalen Music Box som partner – løsnet responsen.
Solister med listeplasseringer i Norge som deltok var følgende: Paul McCartney, Boy George, Bananarama, Pepsi & Shirlie, Mel & Kim, Kim Wilde, Nik Kershaw og Kate Bush. I tillegg vekslet Gary Moore og Mark Knopfler på gitarsoloene.
I koret fant vi en hel bråte av kjente ansikter av solister og dels medlemmer fra både nye og eldre grupper, igjen kun gjengitt etter norsk popularitet : Rick Astley, Bucks Fizz, Drifters, Frankie Goes To Hollywood, New Seekers, Maxi Priest, Princess, Suzi Quatro, Mandy Smith, Alvin Stardust og Bonnie Tyler.
Innspillingen gjorde det kanskje ikke så bra som andre «aid»-låter, men den gjorde nytten. Solgte en halv million bare hos britene, og toppet i Norge og gjestet de fleste av de europeiske listene høyt oppe. Og i motsetning til Stock Aitken Watermans senere innspilling av Do They Know It’s Christmas?, fikk Ferry Aid også stort sett positive tilbakemeldinger i musikkpressen.
Om The Suns ettermæle i ettertid ble noe bedre, er vel heller noe mer tvilsomt. Men avisen maktet faktisk for en gangs skyld å samle navnene de stort sett endevendte både ut og inn. Og de holdt også ord og sørget for at etterlate i en presset britisk hverdag, kunne til tross for tapene møte årene som kom noe lettere.
FERRY AID
Let It Be
(John Lennon/Paul McCartney)
1987 CBS
Produsert av Stock Aitken Waterman