Gary Moore – Over the Hills and Far Away

gary_moore

Nordirske Robert William Gary Moore var oppvokst i Belfast, men det var i Dublin han fant sine likesinnede. Gjennom hele 70-tallet tilegnet han seg både musikalske inntrykk og venner, som skulle være ham gjennom store deler av karrieren.

Det var i Dublin han ble medlem av Phil Lynnotts Skid Row, og fulgte nokså snart etter denne over til nydannende Thin Lizzy. Der var han inn og ut av bandet i alle fall to ganger i løpet av 70-tallet, verken komfortabel med den noe utskeiende livsstilen til gruppen eller musikken.

På egen hånd la han bort de skarpeste riffene fra begge gruppene, og satset som soloartist på mer bluesrettet materiell. Låten Parisienne Walkways ble en overraskende suksess for Gary solo i 1978, en låt som for britene er selve Gary Moore ennå i dag.

På samme tid besøkte Moore også de norske listene for første gang, men da som medvirkende på Thin Lizzys to album, Bad Reputation og Black Rose.

I overgangen til 80-tallet forsøkte Moore seg nok en gang i et nytt band, denne gang hans eget – G-Force. Men det ble med ett album, før han igjen gikk solo med albumet Corridors of Power i 1982. Denne gangen tilbake til den tyngre rocken.

Moore var på denne tiden blitt kjent som en slag «musikers musiker», som allerede da hadde fått rykte på seg som en usedvanlig dyktig gitarist. Ennå forholdsvis ukjent for det store publikumet, hadde han på det britiske markedet – og i Norden – etablert seg som en dyktig live-artist. Og fra 1983 startet også musikken hans å nå til stadig flere.

Det ble Moores femte utgivelse på egen hånd, som for alvor satte fart i karrieren. Run for Cover fra 1985 innholdt blant annet Out in the Fields, en duett med Phil Lynnott som ble en stor hit både i Storbritannia, Irland, Norge og Sverige. Den stemningsfulle balladen Empty Rooms ble også fast inventar på nattradioer gjennom hele tiåret.

Med Over the Hills and Far Away og albumet Wild Frontier, startet han også å utforske sine irske røtter. Den irsk-gæliske inspirasjonen er klart tilstede på Over the Hills. Og singlen, som gjorde det helt greit både «hjemme» i Irland og hos britene, ble en av årets virkelig store låter i Norge – og i særdeleshet Finland.

Låten har blitt spilt inn av flere artister i nokså varierte innspillinger også etter Moore, med nettopp finske Nightwish’ 2001-versjon som kanskje den mest kjente.

Over the Hills and Far Away var uansett hvordan man vender på det Norges mest populære single fra 1987, og også albumet Wild Frontier solgte veldig bra. Og i april besøkte han Drammenshallen til store avisoverskrifter.

Moore fortsatte sin beundring for litt nasjonalromantikk satt i tyngre gitarland også på oppfølgeren, After the War to år senere.

Deretter gjorde han helomvending, gikk tilbake til bluesrøttene og stod plutselig frem som både en publikums- og kritikeryndling med Still Got the Blues


GARY MOORE (1952-2011)
Over the Hills and Far Away
(Gary Moore)
1986 Virgin
Produsert av Peter Collins
Utgitt på albumet Wild Frontier