George Michael – Faith

Med Faith tok George Michael full kreativ kontroll over så vel det musikalske, som det visuelle, og fikk en av årets største storselgere.

Albumet Faith var både ærlig og utfordrende, og førstesinglen I Want Your Sex fikk adskillig oppmerksomhet grunnet tittelen. I Storbritannia fikk den restriksjoner på BBCs mange stasjoner, og fikk ikke spilletid før kveldstid. Noe Michael slett ikke syntes noe om.

I Norge nådde både I Want Your Sex og tittelsporet nummer 3 på Topp 10, men sistnevnte ble liggende et par-tre uker lengre inne på listen – og var nok noe mer omgjengelig for sarte, nordiske øreganger.

Introen til låten Faith sa på mange måter farvel til Wham! og velkommen til George, da orgeltonene var en reprise fra Whams! Freedom fra 1984. Det var på ingen måte tilfeldig. Utgivelsen var på alle måter Michaels «Freedom».

Selve låten var opprinnelig bare på to minutter, og Michael måtte knekke noen nøtter i studio før han kom opp med en mer akseptabel lengde. Resultatet ble kanskje en årets mest markante innspillinger, og var uansett smak en låt som skilte seg ut dette året.

I Norge kom også de to neste singlene inn på Topp 10, med Father Figure og One More Try liggende noen små uker i bunnen av listen. Slik hyppighet var det bare navn som Michael Jackson og Madonna som var i nærheten av, og George Michael var i 1987 helt oppe på siden av i disse i popularitet. I USA og Storbritannia var han langt større enn hva kanskje vi i Norge helt maktet å innse.

I USA gikk fire låter til topps på Billboard. Sju av de ti låtene entret topp 10. 25 millioner solgte albumet på verdensbasis, hvorav over ti bare i Statene. Legg i tillegg til at han på vårparten hadde en stor hit sammen med Aretha Franklin i I Knew You Were Waiting (For Me), så var 1987 på alle mulige måter Michaels store år.

Albumet blir i dag regnet blant 80-tallets store utgivelser, der den i følge flere skribenter mikset det melodiøse fra Michael Jackson med de funky rytmene til Prince – og møttes vellykket midt på. Noe George Michael også hevdet var selve intensjonen med albumet. Han spilte og produserte det aller meste av instrumenter selv, med noen få unntak på gitar- og blåserfrontene.

Michael brukte deretter 1988 til en stor og lang verdensturné, før han året etter gikk tilbake til studio og startet forberedelsene til hans andre soloalbum.

Det ble hetende Listen without Prejudice Vol. 1 og ble anført av låten Praying for Time.


GEORGE MICHAEL (1963-2016)
Faith
(George Michael)
1987 Epic
Produsert av George Michael
Utgitt på albumet Faith