Heart – Alone

Det måtte en power-ballade til for at Heart skulle få et gjennombrudd i Europa. I USA hadde de allerede vært et stort navn i et tiår, med millioner av solgte album og singler bak seg.

Heart var bygget på White Heart, en gruppe dannet av Roger Fisher og Steve Fossen i 1967. Ann Wilson (f. 1950) ble medlem i 1971, mens søster Nancy Wilson kom med to år senere i 1973. På omtrent samme tid forkortet gruppen bandnavnet til Heart.

De fikk med seg trommis Michael Derosier og ble gjennom 1975 populære hjemme i Seattle, og nordover til Vancouver i Canada. Det var også i Vancouver de fikk sin første platekontrakt, som det etter hvert ble et bråk uten like av. Lille Mushroom Records promoterte frekt søstrene gjennom oppslag som «It was only our first time», som knapt kunne ha vært verre for to unge kvinner som slo seg opp i den totalt mannsdominerte tungrocken.

Da hadde Heart allerede fått et gjennombrudd både i USA og Canada gjennom sitt første album, Dreamboat Annie, der også altmulig-spilleren Howard Leese bidro som musikalsk medhjelper. Like etter innspillingen ble han også medlem av bandet, som nå fremstod som en sekstett.

Striden med Mushroom endte i en adskillig bedre platekontrakt med store Potrait, og ut tiåret ble Heart en av de fremste og mest særegne navnene på den amerikanske rockescenen, med en utpreget stil klart inspirert av Led Zeppelin med innslag av tunge riff, Anns store stemme – og noen forunderlige elementer fra engelsk og europeisk folk midt i det hele. Deres fem utgivelser frem til 1980 gikk alle høyt på Billboards albumlister, og tillegg maktet de hele tolv større eller mindre hitsingler på Hot 100 – midt inne i discobølgen.

Fra 1982 gikk karrieren noe tråere, og det ble også utskiftninger i besetningen. Etter dette årets Private Audition, som nesten fremstod som en mislykket flørt med mer tradisjonell 60talls-rock, ble bare Wilson-søstrene stående tilbake sammen med Howard Leese. Ny trommis ble hentet inn i Denny Carmassi, mens Mark Andes ble ny bassist.

Året etter søkte søstrene for første gang hjelp utenfor egne rekker, etter at de så og si hadde styrt alt av både låtskriving og produksjon selv så langt i karrieren. Passionworks ble ingen stor suksess, men de var tilbake på topp 40 i USA med låten How Can I Refuse.

Heart innså at det var behov for en forandring for å ikke forsvinne helt som et populært band. Og i 1985 kom det selvtitulerte albumet Heart som noe av en vitamininnsprøyting – og trolig til solide hakeslepp blant den trofaste fansen.

Med en adskilligere skarpere stil, basert på diskantfulle trommer, mye keyboards og eksterne låtskrivere – ble utgivelsen deres største noensinne i USA. Balladen These Dreams gikk helt til topps på Billboard, ved siden av hele fire låter til som entret topp 10. Men foruten noen få presseoppslag i europeiske medier, ville det allikevel ikke ta helt av på denne siden av Atlanteren.

Alone i 1987 endret på det, og selv om den ikke oppnådde en høyere plassering enn femteplass på Topp 10 – holdt den seg inne på listen i fjorten uker og var blant de mest seiglivede singlene dette året. Albumet Bad Animals solgte også solid, og lå på albumlistene i et halvår. Alone ble også deres største hits i Storbritannia, der omsider These Dreams plutselig smalt inn på listene – to år etter at denne hadde vært en listetopper i USA.

Alone var skrevet av duoen Tom Kelly og Billy Steinberg, som var gjengangere som leverandører til både band og soloartister dette tiåret. De to hadde selv forsøkt å spille inn låten allerede i 1983, men uten noen oppmerksomhet. Produsent Ron Nevison fikk imidlertid napp i låten, og Ann Wilson – som frontet de fleste av Hearts låter- gjorde den med en gang til sin egen.

Den ble også en av ytterst få blant Hearts innspillinger fra denne perioden, som søstrene dro med seg langt senere i karrieren – da de langt på vei avkrev de mest kommersielle sprangene fra både Heart og Bad Animals. Men både Ann og Nancy stod alltid på at valgene de gjorde på midten av tiåret den gang var riktige, og kommersielt sett: Det var det jo.

Heart tok seg deretter en liten pause, før de startet arbeidet med et mer gitarbasert materiell som skulle ende ut i albumet Brigade i 1990. Da skulle de få sin kanskje største – og siste – hitlåt i Norge med den lett kontroversielle All I Wanna Do is Make Love to You.


HEART
Alone
(Tom Kelly/Billy Steinberg)
1987 Capitol
Produsert av Ron Nevison
Utgitt på albumet Bad Animals