Mental As Anything – Live It Up

Det måtte en viss krokodillejeger til for å bringe australsk rock ut til verden. Nå var vel kanskje Live It Up i overkant pop, men det hindret den ikke i bli en av vårens store låter.

Mental As Anything var på denne tiden en av Australias største grupper, med gjentatte storselgere både på single- og albumfrontene. Bandet var dannet allerede i 1976, da tjue år gamle Martin Plaza (egentlig Murphy) satte sammen den første utgaven av gruppen på en kunsthøgskole i Sydney.

De fikk platekontrakt i 1979, og begge deres to første album solgte til gull i landet. Deretter fikk bandet et virkelig gjennombrudd i 1981 med albumet Cats & Dogs, anført av låten If You Leave Me, Can I Come Too? Utgivelsen regnes i dag som en klassiker innen australsk rock, og var med sin sjangerblanding typisk for australske navn dette tiåret.

Live It Up var opprinnelig fra bandets femte album, Fundamental, fra 1985. Da hadde gruppen gått over til å være et slags typisk albumnavn, der albumene solgte i hopetall i Australia – mens singlene figurerte heller litt nede på landets salgslister. Live It Up endret på dette og ble deres største hit noensinne.

Den maktet ikke å kaste Madonnas Into the Groove ned fra toppen, men ble året etter kåret til årets hjemlige låt. Da Crocodile Dundee kom under innspilling, måtte man selvfølgelig inkludere et av Australias mest kjente navn og låter – og Live It Up ble deretter en stor suksess i kjølvannet av filmen i store deler av verden.

Suksessen kom omtrent samtidig med skiftende trender innen australsk rock, der nye band var i ferd å etablere seg. På rad og rekke kom navn som Midnight Oil, The Black Sorrows, INXS og Crowded House. Alle med fin suksess også i Norge. Og kanskje en forklaring på hvorfor Mental As Anything ikke maktet å dra nytte av suksesslåten fra 1987.

Bandets noe melodiøse og radiovennlige stil forsvant i den nye bølgen. Og fra slutten av 80-tallet, ble det lengre og lengre mellom de store salgstallene. Men Mental As Anything la aldri karrieren på hyllen, og forble aktive helt til 2019. Da hadde bandet vært i gjennom nokså mange utskiftninger i stallen det siste tiåret med gruppens to vokalister Martin Plaza og Greedy Smith som de bærende bjelkene.

I 2019 falt Smith fra, og Plaza var av helsemessige årsaker ute av stand til å føre bandet videre. Deres siste studioalbum ble Tents Up fra 2009.

Mental As Anything ble nettopp i 2009 innlemmet i Australias eget Hall of Fame, og var også unike da bandmedlemmene hadde full kreativ kontroll også utenfor musikken, om det så gjaldt scenedekorasjon som platecovere.

Tilbake står hva man i Australia anser som en av de fineste øyeblikkene innen australsk pop fra 80-tallet, hentet fra en av 1987s mest inntektsbringende filmer: Crocodile Dundee.


MENTAL AS ANYTHING
Live It Up
(Greedy Smith)
1985 Epic
Produsert av Richard Gottehrer
Utgitt på albumet Fundamental