Michael Jackson – I Just Can’t Stop Loving You | Bad

Det var knyttet nesten uvirkelige forventninger til Michael Jacksons oppfølger av farsotten Thriller. Og Jackson innfridde, selv om mange var overrasket over valget av førstelåt fra det kommende albumet.

MJ hadde startet forberedelsene til Bad allerede i 1983, samtidig som han var involvert i The Jacksons noe kaotiske gjenforening. Samarbeidet med produsent Quincy Jones fortsatte, og Jones oppmuntret Jackson tidlig i å bidra enda sterkere på låtskriversiden. Resultatet som etter hvert kom, var at åtte av ti låter på Bad var skrevet av Jackson selv alene.

Etter turné og tumulter både med brødrene i Jacksons, og også resten av familien rundt deres tilhørighet til Jehovas Vitner, valgte Jackson så å trekke seg fullstendig bort fra rampelyset i 1985. Unntaket var hans engasjement i USA For Africa. Da var han allerede ansett som «King of Pop», og ble regnet som kanskje den største stjernen amerikanerne hadde på denne tiden.

Populariteten var så og si fra ensidig. Jackson hadde anseelse på det som var, fra fans til medmusikere og en stadig mer pågående musikkpresse. Men det var i 1985. Og det var nok Jacksons daværende skyhet på denne tiden, som gjorde sitt til at tabloidpressen gravde vel lengre enn langt i å komme med nyheter fra og om «The King of Pop».

I løpet av 1986 strømmet de underligste historier og bilder ut gjennom forsidene. Jackson var blitt hvit, Jackson brukte parykk. Jackson sov i oksygenkammer for å holde seg evig ung. Og hans omgang med sjimpansen Bubbles, hjalp jo ikke særlig til å holde overskriftene borte.

Den mer sindige delen av amerikansk musikkpresse, beskrev MJ som en superstjerne som nå hadde mistet det meste av bakkekontakten. Men han ble også sammenlignet med seg selv, som barnestjerne, og at han på flere måter så ut til å ville leve videre på de fantasiene han hadde den gang.

Men Jackson slo tilbake. Musikalsk. I Just Can’t Stop Loving You ble sluppet som en overraskende ballade midt i sommerferien 1987. Den var en duett med den – i Europa – forholdsvis ukjente Siedah Garrett, etter at visstnok både Barbra Streisand og Whitney Houston skal ha takket nei til å bidra vokalt. Underlig nok ble den heller aldri promotert med en musikkvideo.

Låten føk uansett rett til topps på de fleste store listene verden over, men den ble kanskje aldri blant Jacksons virkelige store hits. Låten forsvant fra både norske og amerikanske lister straks albumet Bad ble lansert i september. samtidig som tittelsporet overtok på singlelistene. Godt hjulpet av en hyppig og påkostet musikkvideo som virkelig viste Jackson i sitt ess.

Der I Just Can’t Stop Loving You vel bare ble måtelig mottatt i musikkpressen, fikk tittelsporet svært god mottakelse og viste en adskillig mer perfeksjonert Jackson enn noen gang tidligere. Låten har senere blitt klassifisert som selve Jackson fra denne perioden, og har overlevd både samlealbum og spillelister med MJ siden.

Kritikken kom helst, som med albumet, mot selve imaget av Jackson både på albumcover og i musikkvideo. Men det var vel helst de mest puritanske amerikanerne som stusset litt over skinn og lær. Fansen elsket forvandlingen.

Bad som album kunne selvfølgelig ikke følge rekordtallene til Thriller, men den fulgte hakk i hjel og solgte 25 millioner på urimelig kort tid. Albumet ble godt mottatt, og er i dag faktisk regnet som hakket jevnere enn forgjengeren. Bad hadde på ingen måter det unike eller banebrytende Thriller eide, men den hadde heller ingen reelle dårlige låter. Samtidig var Bad et nokså trygt album. Jackson fulgte de kommersielle spillereglene, og det var vel i realiteten ingen store overraskelser blant de ti låtene.

Wikipedia oppgir for øvrig antall spor til 11, med 1989-singlen Leave Me Alone som spor nummer 11 – etter Smooth Criminal. Dette er feil. Leave Me Alone ble lagt til CD-en som et ekstraspor lenge etter lanseringen i 1987.

Hele fem av låtene fra Bad nådde nummer 1 i USA. Ni ble utgitt som singler. Og Jackson holdt stand ut tiåret, blant annet ved den noe «originale», men allikevel underholdende musikkfilmen Moonwalker.

Samtidig holdt en halvannet års pågående «The Bad World Tour», med 106 000 hylende fans – blant annet en bråte nordmenn – på Eriksberg i Gøteborg i juni 1988.

Det var det nærmeste MJ kom til Norge på 80-tallet.

Deretter trakk han seg igjen tilbake. Nye rykter strømmet til, noen mer ville enn andre. Men Michael Jackson stod igjen i mot, og denne gangen våget han å utfordre.

På tampen av 1991 kom Dangerous anført av singlen Black and White. Og på den kommende turnéen, da skulle endelig kongen av pop komme til Norge.


MICHAEL JACKSON (1958-2009)
Vocal duet with Michael Jackson and Siedah Garrett
I Just Can’t Stop Loving You
(Michael Jackson)
1987 Epic
Produsert av Quincy Jones og Michael Jackson
Utgitt på albumet Bad


Bad
(Michael Jackson)
1987 Epic
Produsert av Quincy Jones og Michael Jackson
Ugitt på albumet Bad