Pet Shop Boys – It’s a Sin

Med den dundrende og bombastiske It’s a Sin, fikk Pet Shop Boys en av både sommerens og årets aller største låter. Og fikk ros fra både kritikere og platekjøpere. Av mange regnes albumet Actually blant de beste pop-utgivelsene fra 80-tallet.

Selv om West End Girls hadde gått til topps i Norge vinteren 1986, hadde vel duoenes lett sofistikerte og sarkastiske stil blitt noe for snevert for de norske platekjøperne. Albumet Please hadde så vidt skimtet innom VGs albumliste, og ingen andre låter var vel i nærheten av bli noen suksesser.

Actually, med It’s a Sin i førerhuset, endret på det. Låten som raskt kunne fremstå som en nokså mørk oppveksthistorie, var egentlig en kommentar til Neil Tennants egne erfaringer – der han under oppveksten gikk på en katolsk kostskole. Alt var synd, som han senere uttalte i flere intervjuer, og noe han selv senere måtte ta et oppgjør med gjennom flere år. Det var ikke tilfeldigheter at musikkvideoen ga assosiasjoner til heller lugubre katolske ordener.

It‘s a Sin ble Pet Shop Boy’s største hit i Norge, men slett ikke den siste. Låten dro også med seg albumet til langt bedre salgstall enn forgjengeren, der tittelen Actually ga en pekepinn mot duoens skribentbakgrunner. I ettertid kan kanskje også flere låter på utgivelsen sees på kommentarer til Thatcher-perioden (Shopping, Rent), der Pet Shop Boys virkelig viste den forunderlige sammenblandingen av europop, sarkasme og sine lett samfunnsbetraktende fraspark.

Denne gangen maktet også duoen å få flere låter fra albumet inn på Topp 10 i Norge. Både What Have I Done to Deserve This? og langt senere Rent svippet innom listen, men det var en låt midt mellom disse som virkelig har satt Pet Shop Boys på musikkartet i ettertid.

I desember, etter en minnekonsert over Elvis’ død ti år tidligere, kom duoen med sin helt egen versjon av Always on My Mind. Denne var aldri inkludert på Actually, og ga duoen sin tredje virkelig store låt i Norge. Og hva som ennå i dag regnes som en av pophistoriens aller beste cover-innspillinger.


PET SHOP BOYS
It’s a Sin
(Neil Tennant/Chris Lowe)
1987 Parlaphone
Produsert av Julian Mendelsohn
Utgitt på albumet Actually