Rick Astley – Never Gonna Give You Up

Om ikke alle veier førte til Rom, førte de i alle fall til YouTube – der Rick Astleys 1987-hit ble et fenomen til over milliarden i antall visninger. Men selv tilbake i 1987 var Never Gonna Give You Up en av dette årets virkelige topplåter.

Richard Paul Astley var fra mellomstore Newton-le-Willows i Lancashire, helt nordøst i England. Han bestemte seg for å satse på musikken etter grunnskolen, men hadde da sunget i kor i hjembyen i flere år.

Det var allikevel som trommeslager han endte opp i bandet FBI som stort sett hadde tilhold på klubber og puber. Etter hvert ble han «forfremmet» til vokalist, og det var ved en tilfeldighet at produsent og mogul Pete Waterman oppdaget talentet hans. Astley ble raskt invitert til London og PWLs studioer.

Waterman hadde på denne tiden ennå ikke fått satt opp PWL som eget plateselskap, men Astleys særpregede stemme var ikke vanskelig å selge inn til selskapet RCA – som etter ryktene måtte pusse brilleglassene for å se om det virkelig var en hvit unggutt fra «landsbygda» som hadde en slik stemme.

Trioen Stock Aitken Waterman (SAW) brukte god tid på låter og produksjon til Astleys debutalbum, og Rick Astley selv var fra første stund mer enn bestemt nok til å kreve egne sanger inkludert. Never Gonna Give You Up ble utgitt midt på sommeren i ’87, og det gikk kun en liten måned før låten toppet i Storbritannia. En måned senere skjedde det samme i Norge, noe uvanlig for en låt fra SAW – som langt fra oppnådde samme hitras her til landet som hjemme på det britiske markedet.

Never Gonna Give You Up ble en av årets aller største suksesser, toppet listene i 25 land – også USA – og skal ha solgt i langt over 10 millioner. Den var også viktig for SAW, da utgivelsen på flere måter dannet selve grunnmuren for trioens videre arbeid med unge artister. Et halvt år senere ble soundet videreført til nok en nysignering i Kylie Minogue.

Rick Astley fulgte opp suksessen med flere singler fra debutalbum Whenever You Need Somebody. Han fikk også suksess med både låter og et andre-album året etter, før han valgte å forlate hitfabrikken til SAW og satse full og holdent på egetskrevet materiell. Da i en adskillig mer soul-inspirert stil. Hans siste store virkelig hitlåt ble hans egen Cry for Help i 1991.

Fra 1993 tok Astley seg en solid pause fra musikkbransjen og konsentrerte seg om hans nystiftede familie. Først sju år senere kom han forsiktig tilbake, men kun med en utgivelse rettet mot det tyske markedet – og i 2005 albumet Portrait kun bestående av cover-låter. En utgivelse som ikke gjorde det så aller verst hos britene.

Rickrolled

I 2006 hadde det britiske og til tider omdiskuterte britiske bildeforumet 4chan startet med hva som etter hvert ble kalt «duck-rolling». Man klikket på et bilde, men ble sendt videre helt intetanende til et bilde av en and med hjul(!). Fenomenet spredde seg til det forholdsvis nye mediet YouTube, der den rullende anden ble satt musikk til. I 2007 linket 4chan selv til Rick Astley som en aprilsspøk, men fenomenet spredte seg sakte til andre sider av internettet i løpet av året.

Den virkelige bølgen av «rickrolling» tok av 1. april året etter, da iscenesatt av YouTube selv.

Astley selv tok først litt stilltiende avstand fra det hele, men i november 2008 dukket han helt uventet opp på New Yorks store og stolte «Macy’s Thanksgiving Day Parade» med en fremførelse av Never Gonna Give You Up. I ettertid har denne opptredenen blitt ansett som et av pophistoriens smarteste sjakktrekk, der Astley på flere måter tok tilbake kontrollen over både låt og internett – og seg selv som artist.

I ettertid tjente han nok godt på dette, for hans to kommende album fra 2016 og 2018 ble begge fine suksesser. Og retablerte Astley som både navn og artist.

I Norge ble Never Gonna Give You Up Rick Astleys eneste hitsingle, og kanskje litt forunderlig kun en av to Stock Aitken Waterman-produksjoner som nådde førsteplass. De gladlynte dansepop-rytmene fra hitfabrikken til SAW fenget enkelt og greit oss nordboere langt mindre, enn hva man så både hos britene selv og ellers i Europa.


RICK ASTLEY (f. 1966)
Never Gonna Give You Up
(Stock Aitken Waterman)
1987 BMG RCA
Produsert av Stock Aitken Waterman
Utgitt på albumet Whenever You Need Somebody