TNT – 10.000 Lovers

Trondheim-baserte TNT hev seg på popmetall-bølgen nesten før noen andre var klar over at den var kommet, og scoret stort – ikke bare i Norge – med låten 10.000 Lovers og albumet Tell No Tales.

Bandet var opprinnelig dannet av Dag Ingebrigtsen, da The Kids i 1982 valgte å legge ned årene. Med seg fikk han trommeslageren Morten Dahl, allerede som med tilnavnet Diesel, som var en bekjent allerede før The Kids-tiden. Gitarist ble den allerede da svært lovende Rolf Ågrim Tekrø – Ronnie Le Tekrø. Bassist var Steinar Elkum. Fra første stund samarbeid de med Bjørn Nessjø, produsentveteranen som med tiden skulle bli et av de aller største navnene bak produksjonsvinduene i Norge.

TNT fikk fin oppmerksomhet for sin selvtitulerte debut allerede i 1982, fremført på norsk og med klare referanser til Iron Maidens stil fra deres to første utgivelser. Stilen var dermed adskillig tyngre enn The Kids’ innspillinger, og låter som Harley Davidson og Eddie (les: Maiden) må regnes som klassikere innen norsk heavy-metal.

Til oppfølgeren Knights of the New Thunder to år senere, var Ingebrigtsen borte til fordel for Tony Harnell som hadde en hel annen og unik vokal-preferanse. I tillegg var Elkum byttet ut med bassist Morty Black, egentlig Morten Skaget. Også det en ekte Trondheims-gutt. Besetningen var dermed stabilisert, og albumet ble en usedvanlig fin suksess til å være et norsk band med et forholdsvis hardtslående uttrykk. Med den tunge og stemningsfulle balladen Without Your Love, maktet de også å nå et visst publikum utenfor det tradisjonelle heavy-miljøet.

Utover 1985 fikk utgivelsen også fin oppmerksomhet spesielt i Sverige, men også i USA – der selskapet Mercury valgte å satse videre på kvartetten. Albumet kom aldri inn på noen lister, men TNT skapte seg allikevel et nokså solid navn som skulle føre til solid oppmerksomhet og opptredener fra scenekanten med noen av de største amerikanske navnene på denne tiden.

10.000 Lovers, med undertittelen In One, var en sistehånds-levering til deres tredje album Tell No Tales. Tittelen var klar før selve låten, og den ble umiddelbart valgt som første single fra utgivelsen. I USA gikk man for åpningssporet Everyone’s a Star.

Singlen ble årets største fra et norsk navn, og kun Whitney Houston hindret TNT fra innta førsteplassen på Topp 10 – som første norske heavy-navn noensinne. Men albumet gikk til topps, og ble året etter belønnet med en spellemannpris. Albumet maktet også så vidt å klatre inn på 100. plass på Billboards albumliste. og det er i dag en utbredt misforståelse at dette gjaldt 10.000 Lovers (In One). Det er ikke riktig. Selve låten oppnådde ingen offisielle plasseringer i USA.

TNT var allikevel blitt store nok, til at de la ut på turnéer som oppvarmere for adskillig mer kjente navn som Slayer, Twisted Sister og Great White.

Diesel Dahl sluttet i bandet høsten 1987, og siden da ble trommestolen nokså rullerende de kommende årene. Intuition to år senere ble igjen fine suksesser for bandet i Norge og Sverige, og oppnådde igjen en listeplassering i USA de den entret Billboards 200 som 115. Da var bandet adskillig mer radio-rettet enn de forrige albumene, noe som også preget Ric Wake-produserte Realized Fantasies fra 1992.

Da var derimot rocken i total endring, og utgivelsen ble så og si ignorert utenfor det skandinaviske markedet. TNT tok seg deretter en liten pause, før de ga ut et par heller mer eksperimentelle utgivelser på tampen av 90-tallet. Med Diesel Dahl tilbake på trommene etter tusenårsskiftet, ble derimot materiellet mer varierende og til tider med klare referanser tilbake til 80-årene, der et album som My Religion (2004) ble spesielt godt mottatt. Også av platekjøperne.

Tony Harnell ga seg som vokalist i 2006, og TNT ble deretter frontet av Le Tekrø sammen med Dahl. Besetningen har variert nokså solid siden da, men bandet har bestått og gitt ut jevnlig med nytt materiell. I 2017 frontet de Scorpions i Oslo Spektrum, og to år senere kom deres XIII som foreløpig siste albumutgivelse. Samme år ble bandet introdusert i Rockheim, og etter nokså mye om og men også med Dag Ingebrigtsen inkludert.

TNT var både det første og fremste av de norske heavy-bandene, og gjennom årene har de maktet å beholde et nokså solid publikum også utenfor Norges grenser. I 1987 var de riktig band på riktig tid, og var i en periode her hjemme helt på høyde med de store amerikanske navnene innen sjangeren.


TNT
10.000 Lovers (In One)
(Tony Harnell/Ronnie Le Tekrø/Diesel Dahl)
1987 Mercury
Produsert av Bjørn Nessjø
Utgitt på albumet Tell No Tales