a-ha – Stay on These Roads

Da a-ha vendte tilbake med nye låter på forsommeren 1988, motbeviste de endelig alle spådommer om at trioen ikke var levedyktige.

Stay on These Roads kom ikke helt opp mot de to forgjengerne, men albumet inneholdt hele fem singler – hvor fire av disse må sies å ha vært store. Og da er nyinnspillingen av The Living Daylights inkludert.

Førstesingle ut var tittelsporet, der Stay on These Roads blant mange ansett som den store balladen forgjengeren Scoundrel Days hadde manglet. Den gikk nesten selvfølgelig til topps i Norge, og ble liggende der i fem uker. Og ble en av årets største låter på Topp 10. Den toppet også i Danmark, og nådde topp 5 i en rekke land – fra Island i nord til Sør-Afrika i sør.

Låten ble fulgt opp av den mindre suksessfulle The Blood That Moves the Body, før både Touchy! og You Are the One stadfestet a-has popularitet med hyggelige listeplasseringer og spilletid gjennom året.

Selve albumet ble ikke så veldig godt mottatt i musikkpressen, og hjemme i Norge ble det til tider rettet kritikk mot kritikken – da enkelte mente at janteloven hadde innhentet a-ha. «Noen» i bransjen tålte enkelt og greit ikke den suksessen trioen stadig oppnådde, og også videreførte.

Selv om albumet kanskje ikke kom opp mot de to første albumene, solgte utgivelsen i anslagsvis fire millioner verden over. Stay on These Roads ble spesielt populær i Frankrike, og stadfestet en nokså idoldyrket tilhengerskare i land som Brasil og Japan.

I ettertid var kanskje noe av kritikken berettiget, da albumet i dag kan virke noe sterilt i arrangement og produksjoner. Det var helprodusert av Alan Tarney, en full digital innspilling – og Pål Waaktaars gitarer var stort sett fraværende.

Året var hektisk for trioen, da de gyv løs på «Stay on These Roads Tour» allerede da singlen kom ut i mars. en turné som først ble avsluttet 19. mars det kommende året i Sao Paulo, Brasil. Inni alt dette fikk også Morten Harket tid til å stille i den jevnlige filmen, Kamilla og tyven.

De trioen kom hjem, skilte de så og si lag for en liten pause. Harket fortsatte filmlinjen med en oppfølger til til fjorårets Kamilla-film, Magne Furuholmen holdt sin første kunstutstilling – mens de alle tre involverte seg i en grønn bølge for miljøbevegelsen. Et samlealbum var planlagt før juletider, men plateselskapet valgte på et tidspunkt å skrote disse planene.

Først i mai 1990 entret a-ha igjen studioene, og da låtene så dagens lys i september – var det ikke det helt samme a-ha man hadde hørt tidligere.


a-ha
Stay on These Roads
(Morten Harket/Mags/Pål Waaktaar)
1988 WEA
Produsert av Alan Tarney
Utgitt på albumet Stay on These Roads