Bros – When Will I Be Famous?

Det er ikke alltid den som synes best, som vinner mest. Guttetrioen Bros skulle snart gå i alle vide retninger, men i løpet av et par år solgte de millioner av sine to enslige album på tampen av 80-tampen.

Rett skal være rett: Det ble tre album. Men det siste solgte så miserabelt, at det teller ikke.

Bros bestod av tvillingbrødrene Luke og Matt Goss, og den ettårig yngre Craig Logan. De slo seg sammen i 1986 der de møttes på samme skole i Camberley, Surrey – en mellomstor by om lag fem mil sørøst for London. Tvillingene var da seksten år, Logan knapt femten.

Matt sang, Luke spilte (elektroniske) trommer – og Craig håndterte bassen. I følge både rykter og opptak hørtes ting helt forferdelig bra ut. Men via en kompis – som tilfeldigvis hadde en far godt inne i musikkbransjen – skulle nokså plutselig trioen befinne seg i studio i regi manager, låtskriver- og produsentparet Nicky Graham og Tom Watkins.

Graham og Watkins så et stort potensial i trioen, og valgte å markedsføre dem inn mot tenåringsmarkedet med tidsriktig dansevennlig pop, men allikevel med en viss respekt til guttenes bakgrunn i tekstlinjene. Hvor mye Goss-tvillingene og Logan egentlig bidro musikalsk på debutalbumet Push, er usikkert. Og de stod i alle fall ikke bak låtene, selv om samtlige spor ble pennet som «The Brothers». De brødrene var selvfølgelig Graham og Watkins selv.

Førstesinglen I Owe You Nothing ble alt annet enn suksess, men deretter tok det fullstendig av med single nummer to – When Will I Be Famous? Der hjalp nok musikkvidoen mye til, der Bros fremstod som et slags storbyvant og urbant band, midt mellom tidsriktig fashions og nabogutter med jeans og skinnjakker.

Musikkpressen gjennomskuet dem imidlertid raskt, men det gikk ikke ut over populariteten. Tenåringsjentene strømmet til, og på sitt beste/verste – ble det antydninger til et lite «brosmania», i alle fall hjemme på det britiske markedet.

Låten ble fulgt fint opp av Drop the Boy, der begge også ble populære i Norge og nådde nummer 2 på VGs Topp 10. Albumet Push solgte også greit her til lands, men ikke i nærheten av oppmerksomheten i enkelte andre land.

Bros dro deretter ut på omfattende turnering, og overrasket mange kritiske sjeler ved en miks av playback og «band». Her hadde man tydeligvis øvd, og det hele var et nokså solid spark til de britiske tabloidene som skadefro hadde publisert foto – og lyd – fra guttenes heller miserable musikalske forsøk fra skoletiden.

I starten av 1989 fikk imidlertid bassist Craig Logan nok. Utmattet og syk av intense opptredener, trakk han seg fra Bros – og Goss-brødrene fortsatte som en duo på egen hånd.

I Norge forsvant de nokså sporløst etter suksessen i 1988, men som duo maktet Bros også å videreføre karrieren med et andre-album – The Time – høsten 1989. Denne gangen med betraktelig større kontroll over både låter og sound. Etter den miserable Changing Faces i 1991, var det dermed slutt – og karrierene videre ble vidt forskjellige for både Goss-brødrene og Logan.

Matt Goss forsøkte å holde seg innen popindustrien. Frem til 2009 utga han over 20 singler, der bare fire så vidt skrapet innom de britiske listene. Fra 2010 ble han engasjert, med nokså stor suksess, i Las Vegas, der han bygget opp sitt egen show som siden også høstet gode kritikker hjemme i Storbritannia.

Bror Luke valgte helt andre retninger, og maktet å etablere seg som skuespiller både på lerret og skjerm. Og Craig Logan?

Logan tok raskt et opprør med alle og alt, og stevnet det som var av både produsenter, låtskrivere og bakmenn. Det tok han lærdom av. Og i stedet for å traktere en litt tvilsom firestrenger videre, tok han både gode og mer dårligere erfaringer med seg videre – og bygget seg opp til å bli en av britenes større moguler på baksiden av musikkbransjen. Gjennom EMI var han blant annet en viktig brikke å bygge opp solokarrieren til navn som Robbie Williams.

Til tross for vidt forskjellige veivalg i karriere, fant Goss-brødrene etter hvert sammen også musikalsk som på scene. Bros gjenoppstod mer eller mindre formelt utpå 2010-tallet, men nokså soleklart uten Graig i rekkene. Et siste rykte er at brødrene vil re-innspille hele Push fra 1988 til litt mer «into date» for i dag, og med det man jo kanskje tolke When Will I Be Famous? nokså langt utover listeplasseringene den gang.

Bros var kanskje stereotypen av et navn fra slutten av 80-tallet. Et produkt som falt nokså raskt sammen, da ungguttene forsøkte å ta større kontroll over karrierene. Allikevel fantes det flere veier til Rom, selv om det for brødrene Goss og Craig Logan tok noe tid.


BROS
When Will I Be Famous?
(Nicky Graham/Tom Watkins)
1988 CBS
Produsert av Nicky Graham
Utgitt på albumet Push