Kim Wilde – You Came

Det gikk åtte år fra gjennombruddet med Kids in America i 1981, til Kim Wilde kom opp med både låter og album som skulle farge listene.

Akkurat det var forholdsvis sent uti karrieren for en artist på 80-tallet, og Kim Wilde var allerede i 1988 kjent som et navn som hadde en forunderlig stayer-evne på listene.

Etter stor suksess med sine to første utgivelser på starten av tiåret, hadde karrieren dalt noe de kommende årene. Hun var derimot aldri blitt helt borte, men låter og singler strandet som regel sånn midt-på. Ikke i toppen, men også sjeldent utenfor britenes viktige sperre på topp 40.

1985-singlen Rage to Love hadde endret noe på det, og hadde blitt hennes største hit i hjemlandet siden 1982. Og i overgangen til 1987, hadde You Keep Me Hangin’ On blitt en storselger på begge sider av Atlanteren, der den hadde toppet Billboard i USA – og i Norge.

Albumene hadde derimot ikke blitt like godt mottatt som låtene, og Kim Wilde ble sett på som en typisk singleartist. 1988-utgivelsen Close endret på det, en utgivelse som var hennes sjette siden 1981. Her la hun bort de mest stakkato og kjølige hi-NRG-synthene, til fordel for mer strømlinjet pop. Belønningen var en storselger i flere europeiske land, og fire store singler.

I Norge ble de to første av disse omtrent like store, der single nummer én, Hey Mister Heartache (nr. 3), gjorde det adskillig skarpere her enn både vest- og sørover. You Came ble marginalt mindre og nådde ikke høyere enn en fjerdeplass, men var den låten som sørget for at Kim Wilde igjen befant seg høyt på listene i de fleste andre land.

Låten var skrevet til hennes nevø, nyfødt av året, og selv om det kanskje ikke så slik ut akkurat i 1988 – ble utgivelsen med årene en aldri så liten signaturlåt for Wilde, spesielt i de tyskspråklige landene. Nevøen, oppkalt etter bestefar Marty, sang Kim duett med lang senere på hennes Wilde Winter Songbook i 2013.

You Came ble fint fulgt opp av Never Trust a Stranger og balladen Four Letter World, der spesielt sistnevnte gjorde bra. Da hadde nok nordmenn kjøpt fra seg av Kim Wilde-singler, for ingen av disse gjestet Topp 10. Men albumet Close ble liggende på VGs albumliste i femten uker, til langt utpå senhøsten.

Siden skar det seg litt for Kim Wilde. 1990-albumet Love Moves ble hennes labreste mottatte på mange år, og inneholdt kun liten hitlåt med It’s Here – som så vidt skrapet seg opp til en nummer seks på VGs singleliste i mai dette året.

Både låt og album ble hennes siste på våre breddegrader, men i to år senere slo hun noe tilbake med Love is Holy på de britiske listene. Året etter serverte hun en cover av Yvonne Ellimans If I Can’t Have You, som ble hennes siste godtselgende låt hos britene – og til stor suksess i Australia.

I 1995 ga hun ut sitt egentlig siste ordinære album, Now & Forever, der hun lot alle kommersielle hensyn fare med en miks av r&b og dance-elementer. Hun forlot deretter popbransjen og vokste bokstavelig talt frem som en fremadstormende hagedesigner, med flere program i beste sendetid på britisk TV, og med flere store prismottakelser.

På midten av 2000-tallet vendte hun noe tilbake til popscenen, men da som en uavhengig artist der hun hev seg på en voksende 80-tallsnostalgi i Tyskland. Flere av disse utgivelsene, og låtene, gjorde det slett ikke verst i Mellom-Europa. Og i 2018 var hun tilbake på de britiske listene for første gang siden 1993 med albumet Here Come the Aliens.

På 80-tallet var Kim Wilde den kvinnelige artisten i Storbritannia med flest singler inne på de britiske listene. Karrieren gikk i store bølger, men hun hadde en egen evne til alltid å komme tilbake. Slik hun nettopp gjorde med You Came tilbake i 1988.


KIM WILDE (f. 1960)
You Came
(Ricky Wilde/Kim Wilde)
1988 MCA
Produsert av Ricky Wilde og Tony Swain
Utgitt på albumet Close