Koreana – Hand in Hand

Ut fra sommer-OL i Seoul, en av tidenes viktigste olympiader, kom Koreana. En vel etablert kvartett i hjemlandet, som skulle få en av årets største låter i den allsangvennlige Hand in Hand.

Lekene i Sør-Korea var viktige, fordi det var første gang på tre sommerolympiader og tolv år ingen land boikottet konkurransene. Om man da så bort fra kompanjongen i nord og noen ubetydelig allierte av denne. De var også viktige, fordi de var med på å stabilisere demokratiet i landet, og koreanerne var mer enn stolte over å få vise hele verden landets stolte kultur.

I ly av dette kom man på idéen å lage en egen offisiell OL-låt, som skulle underbygge «harmonien og vennskapet» for en hel verden. Arrangørene landet på ringreven Giorgio Moroder som en ypperlig låtskriver, og han tok utfordringen på strak arm – og fikk med seg Tom Whitlock for å sette ord på tekstlinjene. Disse to hadde nettopp hatt en stor låt sammen som bakmenn for Berlins Top Gun-tema, Take My Breath Away.

Med koreanske strofer fra Kim Moon-hwan, fant både Moroder og arrangørene frem til gruppen Airrang Singers. Et av Koreas aller største navn på 80-tallet. De sang stort sett på engelsk og kalte seg Jerry, Cathy, Tom og enda en Cathy – men het selvfølgelig ikke det. Deres egentlig navn var i samme rekkefølge Lee Yong-Kyu, Lee Oea-Sook, Lee Seung-Kyu og Lee Oea-Sook. Og så husker man selvfølgelig på de koreanske tradisjonene med etternavnet først i navnet. Alle het jo ikke «Lee».

For anledningen til OL, ble Airrang Singers omdøpt til det treffende «Koreana», og Hand in Hand ble under og i etterkant av lekene en av årets største storselgere. Den toppet i sytten land, blant annet hele Norden, og i Norge ble den liggende på Topp 10 langt inn i adventen.

Selv om det britiskspråklige markedet glatt overså utgivelsen, solgte låt, samlealbumet fra OL – og Koreanas eget album – samlet i om lag tolv millioner. Og den spikret på mange måter Giorgio Moroders karriere som låtskriver, da Hand in Hand skulle bli hans aller siste store hit. Selv i Norge hadde han så å si stått bak en eller annen låt årlig helt siden glansdagene til Donna Summer på 70-tallet. Blant annet med store storselgere som David Bowie i Cat People, Irene Cara i Flashdance og Limahl i Neverending Story.

Koreana ble ingen stjerner utenfor OL og hjemlandet selv om de forsøkte seg med en oppfølger, men de fortsatte en stor karriere i Sør-Korea med varierende besetning til midten av 90-tallet.

Hand in Hand var den første offisielle OL-låten gjennom tidene, noe som senere skulle bli en sedvane for kommende olympiader, sommer som vinter. Den inneholdt det meste av hva nettopp en OL-låt kanskje skulle inneholde, men ble også forholdsvis godt mottatt i musikkpressen.

Minnene levde lenge fra Sør-Korea. Hand in Hand har kanskje gått noe mer i glemmeboken, men den vil trolig vekke tilbake gode assosiasjoner for de som husker septemberdagene i 1988 fra Seoul.


KOREANA
Hand in Hand
(Giorgio Moroder/Tom Whitlock/Kim Moon-hwan)
1988 Polydor
Produsert av Giorgio Moroder