One 2 Many – Downtown

One 2 Many var på alle måter Dag Kolsruds prosjekt. Han hadde låtene, men ikke noe band. Og det skulle bli både starten og slutten på gruppens korte og litt kaotiske karriere.

Kolsrud (f. 1957) var fra Gjøvik, og hadde gjennom store deler av 80-tallet tilbrakt tiden i USA på til dels prestisjetunge musikklinjer. I Norge ble han først kjent etter a-has gjennombrudd, der han var hyret inn til tangenter på deres første turné i 1986. Med seg fra Statene hadde han blant annet ikke den helt ukjente trommisen Michael Sturgis, som samme året også bidro på a-has Scoundrel Days.

Kolsrud dannet formelt One 2 Many i 1987, med musikere og bandmedlemmer fra gamle bekjente fra Gjørvik i bandet Dark Side. I denne konstellasjonen opptrådde gruppen under Momarkedet i 1987, men avstanden fra Dark Sides mer rockete uttrykk til Kolsruds produserte pop – ble for stor. Kun gitarist Jan Gisle Ytterdal ble værende, og da også vokalist Astrid Graasvoll sluttet (og kom tilbake i Oceans Apart) – så Kolsrud seg over landegrensene for en ny stemme.

Svenske Camilla Griehsel passet som hånd i hanske til Kolsruds låter, selv om Dag selv ikke umiddelbart ble imponert. Men med Griehsel på plass, kunne arbeidet med albumet Mirror starte. Og Downtown, skrevet i samarbeid med Jan Øvland fra Dark Side, ble etter litt og og men valgt som første single.

Signert av A&M og med med et godt management i ryggen, ble det videospilling og intens promotering både i USA og Storbritannia. Låten gikk rett til topps på de norske listene, men behøvde et par forsøk før den fikk radiospilling også på det britiske markedet. Og som det andre navnet siden a-ha, kunne One 2 Many skryte på seg en hyggelig listeplassering på Billboards låtliste – der Downtown maktet å innta en 37. plass på vårparten 1989.

Albumet Mirror solgte i om lag 75 000 eksemplarer i Norge, og musikkpressen var begeistret over den usedvanlig krystallklare og detaljrike sounden på utgivelsen.

Også låter som Another Man og balladen Writing on the Wall fikk godt med spilletid fremover, men ingen av dem maktet lignende listeplasseringer som Downtown.

Kolsrud og bandet gikk raskt tilbake til studio, men så raste mye sammen med bytte av management. Dette gikk konkurs ikke lenge etter signeringen, og One 2 Many ble deretter stående uten både midler og kontrakter. A&M løste dem siden også fra en nokså gullkantet kontrakt, og i tillegg ble Camilla Griehsel opptatt med giftemål og reiste tilbake til Sverige.

I påvente av at ting skulle ordne seg og kontraktsmessige utfordringer bli løst, jobbet i stedet Kolsrud frem to julerelaterte innspillinger under eget navn, men med en rekke medhjelpere og vokalister. Utgivelsene December (1990) og December II (1991) ble godt mottatt i Norge. Noe som ikke kunne sies av hans komposisjon for Just 4 Fun til dette årets utgave av Eurovision.

Fra December-utgivelsene ble sporet Olympia mye brukt under OL på Lillehammer, og ble i ettertid for mange synonymt med minner om lekene i 1994.

Samme år ble det klart at One 2 Many nok var historie, og Kolsrud forsøkte seg med et nytt prosjekt – Guys in Disguise. De fikk en singlehit (nr. 5) med One Goal, men ikke stort mer. Kolsrud vurderte deretter å gi opp hele karrieren, noe han også for så vidt gjorde, men ikke helt uten fraspark.

Noen år senere gikk han ut med kraftig kritikk blant annet rettet mot sitt engasjement under Lillehammer-OL, hvor han mente han ble sittende igjen med kun småmynter. Men han glemte også øyensynlig at popmarkedet var i stor endring, og det gjenkjennelige soundet han hadde skapt på 80-tallet, ikke helt maktet å følge nye musikalske trender.

I stedet valgte han å jobbe videre i kulissene som musiker, produsent og låtskriver med stort hell – og har siden midten av 90-tallet samarbeidet med en bråte norske navn i alle sjangre. Deriblant også a-ha på deres senere live-opptredener.

Et sted i arkivene finnes nok ennå One 2 Manys glemte andrealbum, men det har i likhet med Downtown og Mirror aldri blitt publisert. One 2 Many er derfor ennå i dag helt borte fra alle strømmetjenester.

I ettertid har både gruppe og låt vunnet stadig bedre ry innen det norske popmiljøet, der Downtown i dag står igjen som en litt gjenglemt klassiker fra tampen av 80-tallet.


ONE 2 MANY
Downtown
(Dag Kolsrud/Jan Øvland)
1988 A&M
Produsert av John Hudson
Utgitt på albumet Mirror