Phil Collins – A Groovy Kind of Love

Årets mest populære låt i Norge, maktet faktisk aldri å nå helt til topps på listene. Men A Groovy Kind of Love ble årets mest seiglivede single, og lå mangfoldige uker bak navn som Koreana og Vidar Theisen(!).

Phil Collins var egentlig i gang med å samle materiell til oppfølgeren til 1985-suksessen No Jacket Required. En solid albumselger også i Norge, hadde imidlertid kun Sussudio fått noe som helst spilletid i Norge. Det i motsetning til både USA og Storbritannia, hvor låter som One More Night og litt senere duetten med Marilyn Martin i Separate Lives hadde blitt store.

I tillegg kom Collins nettopp fra en stor runde med sine venner i Genesis, der Invisible Touch hadde endevendt både lister og MTV med flere store låter.

A Groovy Kind of Love var spilt inn til togrøver-filmen Buster, hvor Collins også spilte hovedrollen. Låten var skrevet av legenden Carol Bayer Sager sammen Toni Wine tilbake i 1965, og hadde da i originalinnspillingen vært en liten hit med gruppen The Mindbenders.

Collins versjon var adskillig mer tilbakelent, og forvirret kanskje også noen da den fremstod nokså forskjellig fra film til plate. Grunnen var at filmselskapet hadde brukt en tidlig innspilling av låten, og Collins fikk først tid til å gjøre ferdig den egentlige versjonen etter lanseringen av Buster.

Singlen ble hans tredje listetopper hjemme i Storbritannia, og fjerde i USA, og også hans største til nå i Norge – selv om den ikke nådde topplasseringen slik som Against All Odds – også det en filmlåt – tilbake i 1984.

A Groovy Kind of Love – og Carol Bayer Sager – ble senere litt uglesett for å ha lånt litt for mange strofer fra en rondo av den italienske komponisten Muzio Clementi (1752-1832), men likheten var nok mer tilfeldig enn bevisst fra Bayer Sagers side.

Oppfølgeren, den adskillig muntrere Two Hearts, maktet også å svippe innom VGs Topp 10, før Collins deretter gikk i studio for å forberede hva som skulle bli hans største suksess, …But Seriously.

Den skulle bli anført av nok en stor låt og single i Another Day in Paradise.


PHIL COLLINS (f. 1951)
A Groovy Kind of Love
(Carol Bayer Sager/Toni Wine)
1988 WEA
Produsert av Phil Collins og Anne Dudley
Utgitt på soundtracket til filmen Buster