Reidar – Reidar reiser snart

Gjennom om lag 25 opptredener i Halvsju-avtageren, Blikkbåx, ble Reidar en av 1987 og 1988s mest populære figurer gjennom TV-skjermen. Med vafler, Bitten, Cola, Pat Sharp – og selvfølgelig Samantha Fox – maktet han på en forunderlig måte å kombinere voksen tenåringsnostalgi med lun humor.

Reidar Vincent Tollefsen (f. 1972) maktet å appellere til både målgruppen for Blikkbåx, som var fra ti til fjorten, som til foreldrene.

Reidars alter ego Øyvind Blunck (f. 1950) (eller var det omvendt?), syntes selv rollefiguren «mest av alt lignet en hvetebolle med strumaøyne». Det var i så fall selvironisk ment, for Blunck la aldri skjul på at han la mye av seg selv i Reidar, og flere av tekstene og hendelsene bygget han på minner fra sin egen oppvekst på Grefsen.

Tande P. var innslagenes hovedtekstforfatter, en Tande Pedersen som da ennå ikke hatt slått gjennom som profil på norsk TV. Sammen maktet de å utvikle en rollefigur som ble litt «type», uten å være parodisk. Og Reidar ble snart en profil på egen hånd, som TV-seerne i spenning ventet på å dukke opp gjennom Blikkbåx-sendingene.

Våren 1988 var kontrakten med NRK avsluttet, og på denne tiden var man nok ikke like strikse som i dag med opphavsrettighetene. Blunck kunne utvikle Reidar-figuren videre uavhengig av statskanalen, noe som allikevel førte til voksende misnøye i lokalene på Marienlyst. Og Blunck ble strøket fra NRKs satsing videre.
I samarbeid med daværende Postsparebanken ble Reidar kassetten til. I likhet med bankens tradisjonelle sommerkassetter, bestod utgivelsen av en rekke kjente poplåter blandet med sketsjer. Men helt nytt var at «hovedrollen» denne gangen også hadde med egne låter.

Reidar-kassetten fra Postsparebanken

Det ble nordmenns første møte med Reidar reiser snart, der kassetten visstnok solgte i over 100 000 eksemplarer – og singlen nådde en andreplass på Topp 10 med tre måneder inne på listene.

Utpå senhøsten fulgte et album, Reidar – The Album, uten sketsjer – men med ti originallåter i typisk lettbeint 80talls-stil. En egen film, Reidar – The Movie, var også planlagt. Men denne ble lagt på is, og i stedet kom en rett-på-video-film fire år senere.

Original musikkvideo i noe heller laber kvalitet.

Etter innsatsen i 1988, virket det som om Reidar videre satset på skolegang og utdanning. Etter interrail-turen med Grøten denne sommeren, hørte man nemlig ikke til karen på mangfoldige år.

Først i 2015 dukket Reidar opp igjen, nå 43 gammel, til et gjensyn på Allsang på grensen. Blunck har senere også «brukt» fyren i senere forestillinger.

For Øyvind Blunck selv, ble rollen på flere måter hans store gjennombrudd som en folkelig skuespiller og TV-personlighet. Samarbeidet med Tande P. skulle fortsette, og disse to reiste senere til Ytre Enebakk der de «støtte på» Fridtjof. Det er i dag ikke kjent om Fridtjof og Reidar noen gang støtte på hverandre …

Reidar reiser snart står tilbake som en upretensiøs gladlåt fra sommeren 1988, uten andre ambisjoner enn å være nettopp det. Den var en av flere humoristiske norskspråklige låter dette året som fikk fin suksess, og var med på å gjøre 1988 til et godt norsk musikkår.


REIDAR (f. 1972)
Reidar Reiser Snart
(David Richard Mindel/Tande P)
1988 Slager Records
Produsert av Philip Kruse
Utgitt på albumet The Album