Sam Brown – Stop!

Sent, sent på året ’88 gikk Sam Brown helt til topps i Norge med sin kritikerroste Stop!. Og der ble den liggende julen og nyåret over.

Samantha Brown hadde solid erfaring etter et tiår som korist på et mangfold innspillinger, fra låter til Gary Moore via George Harrison til Pink Floyd. I 1986 landet hun omsider også en kontrakt som soloartist, og albumet Stop! var hennes debut i et eget navn.

Det var heller ingen ulempe med to musikksterke foreldre, der faren Joe hadde moderat suksess tidlig på 60-tallet, men ble senere et velkjent navn innen britisk popindustri – uten egentlig å få noe større gjennombrudd. Morgen Vicki Brown samarbeid med Pink Floyd i en årrekke, og var den som fikk datteren «inn» mellom studiomurene.

Verken albumet eller låten Stop! ble noen umiddelbar suksess, og førstesinglen fra utgivelsen var egentlig åpningssporet – Walking Back to Me – som bare senere ble en mild og måteholden suksess i Tyskland.

Først langt utpå høsten, et halvt år etter utgivelsen, startet andresinglen Stop! å dure og gå på nattradioer og som sisteønske på hippe utesteder, Og nokså uventet befant Sam Brown seg langt oppe på listene over hele Europa. Først en ren fiasko i Storbritannia, fulgte også britene etter på våren ’89 – da utgivelsen omsider også der maktet å endre topp 10.

Låten, og også dels albumet, ble sjeldent prissatt av musikkpressen, som berømmet Browns stemme – og hennes litt vågale kombinasjon av britisk pop og amerikanske sjangre som soul og lett r&b. Hun fikk også skryt for å selv stå for låtene, i samarbeid med broren Pete – som stod bak produksjonen.

Hadde man lagt sammen listene for 1988 og 1989, vill Sam Brown og Stop! trolig toppet en slik årsliste. Låten ble liggende inn på Topp 10 i fine atten uker.

Sam Brown klarte aldri å følge opp denne suksessen. Oppfølgeren April Moon fra 1990 ble adskillig labrere mottatt, også i musikkpressen, og hennes tredje utgivelse – 43 Minutes – hørte omtrent ingen noe som helst til. Hun fortsatte imidlertid med sitt utover de store platemarkedene, og ga jevnlig ut album til hun støtte på stemmeproblemer grunnet en cyste midt på 2000-tallet.

Etter 2007 har hun holdt seg borte fra borte studio og scener, og driver i stedet en kjede av ukulele-klubber basert fra Wallingford ved Oxford.

Stop! har imidlertid vist seg å ha overlevd tiårene, og har blitt en slik referanse-låt blant både musikere og presse: En innspilling som man ofte har som grunnlag til sammenligning for nyere låter. Og det er det slett ikke alle som blir til.


SAM BROWN (f. 1964)
Stop!
(Sam Brown/Gregg Sutton/Bruce Brody)
1988 A&M
Produsert av Peter Brown & Sam Brown
Utgitt på albumet Stop!