TinDrum – Drums of War

TinDrum er ennå det eneste tyngre bandet i landet som har hatt en listetopper med en kvinnelige vokalist, og ble dannet litt tilfeldig da Diesel Dahl fra TNT var på jakt etter et nytt band – og nye inntektskilder.

Huslånet skulle jo betales!

Bandet ble i starten av markedsført som nettopp Diesel Dahl’s Tindrum, og det var Morten Dahl (f. 1959) selv som bokstavelig talt trommet gruppen sammen i overgangen til 1988. Dahl var aldri blitt komfortabel med TNTs rundtur i USA, og da forholdet til vokalist Tony Harnell heller aldri matchet – vendte Diesel hjem til Trondheim for å realisere egne prosjekter på hjemmebane.

TinDrums stil lå ikke så ille unna TNT, men hadde et adskillig mer melodiøst tilsnitt i seg. Kanskje ikke så rart, da trønderrock-vennene Dag Ingebrigtsen og Torstein Flakne stod bak flere av låtene på albumet av samme navn som låten, som kanskje litt overraskende stormet til topps på Topp 10 sommeren 1988.

Med seg i bandet hadde Dahl Sid (Øystein) Ringsby på bass, Trond Øien på gitar og Tove Teigberget på vokal. Alle med erfaringer fra andre grupper i distriktet, og forunderlig nok lå ikke Toves vokal så veldig langt unna Tony Harnells stemmeleie.

Resultatet ble en av sommerens store låter i Norge, som enkelt og greit utkonkurrerte samtidige superstjerner fra det amerikanske markedet. Og de var store. Def Leppard og Whitesnake herjet både over radiobølgene og på listene, og fra undergrunnen hadde også Guns N’ Roses startet å gi lyd fra seg.

Også albumet solgte godt, men på godt vei ut i turnéen som fulgte – land og strand rundt – rundt valgte vokalist Tove å gi seg. Dag Ingebrigtsen ble raskt hyret inn som erstatter, og han ble også værende bak mikrofonen på album nummer to – How ‘Bout This i 1989. Dette solgte også greit, og låten I Love to Love You svippet også innom singlelistene.

Deretter gikk det litt i stå, i alle fall for flere innspillinger. Bandet ble involvert i rykter om utenlandssatsing, og var også involvert i den norske musikalske støtten for krisen i Romania. Bassist Sid Ringsby gikk over til gruppen Perfect Crime, tidligere Blonde On Blonde, som hadde fått omfattende radiospilling for sin Am I Right, men ikke så mye mer.

Dag Ingebrigtsen valgte også i gi seg, og i 1992 gikk så TinDrum i oppløsning, De har siden vært samlet sporadisk, og fra 2015 mer eller mindre fast, mens Diesel Dahl først dannet sitt eget Diezel – før han i 2003 var tilbake i TNT.

Morten Diesel Dahl regnes som en av landets fremste trommeslagere innen de mer tyngre slagene, og han har fortsatt å sette sitt preg på det trøndelandske rockemiljøet i alle år. Han er også den eneste trommisen i Norge som har nådd nummer 1 på listene i to forskjellige band.


TINDRUM
Drums of War
(Dag Ingebrigtsen/Torstein Flakne)
1988 Plateselskapet
Produsert av Svein Dag Hauge
Utgitt på albumet Drums of War