T’Pau – China in Your Hand

T’Pau var først og fremst paret Carol Decker og Ronnie Rogers, og da China in Your Hand slo til – hadde bandet allerede gjort det skarpt i USA.

Dette var med låten Heart and Soul, som ved hjelp av en jeans-reklame spratt helt opp til en fjerdeplass på Billboard våren 1987. Først da reklamen krysset Atlanteren, hev også britene og Europa seg på – der Heart and Soul gjorde bra i mange land. Unntatt Norge.

Først med tredjesinglen China in Your Hands våknet de norske platekjøperne, der låten ble liggende på Topp 10 fra november 1987 til langt utpå senvinteren.

Det var Decker og Rogers som dannet bandet i 1986, og gjennom en rekke demoinnspillinger fikk de nokså raskt kontrakt med selskapet Siren, en underavdeling av Virgin. Decker var da forholdsvis fersk som vokalist, da hun først hadde startet å synge i voksen alder.

De etter hvert seks forholdsvis uerfarne gruppemedlemmene, imponerte platesjefene nok til at produsent Roy Thomas Baker bet på kroken. Og han ga den nye gruppen et nokså distinktivt sound preget av keyboards og et mer poprettet uttrykket enn hva kanskje T’Pau forsøkte å fremstå som.

Det skulle vel også bli T’Paus utfordring, da de ikke helt maktet å fremstå som «rock» fra scenekanten. Til tross for Carol Deckers nokså synlige fremtoning som bandets førstekvinne, hadde hun også sine vokale begrensninger. Låtene ble ofte lagt ned i toneart under konsertene, noe som egentlig ikke var uvanlig i seg selv, men kritikerne ble uansett i enkelte anledninger langt fra nådige mot bandet.

China in Your Hand ble allikevel en av vinterens store låter, og i dag vender den stadig tilbake blant britenes mer stødige ballader fra 80-tallet. Men utenfor det britiske markedet, har den kanskje blitt noe glemt?

T’Pau, navngitt etter en Star Trek-figur, maktet også å trå til med fem-seks topp 40-singler til hos britene. De forsvant nok noe utenfor øyene etter suksessen i 1987/88, og i Norge maktet kun albumet Rage – utgitt senere i 1988 – å skaffe bandet oppmerksomhet senere.

Deres siste store låt ble Whenever You Need Me i 1991, som i Storbritannia snek seg opp som en nr. 16 på forsommeren dette året. Året etter ble bandet oppløst, med et samlealbum som et endelig farvel i 1993.

Carol Decker vekket allikevel T’Pau til live i 1997 med et heller labert mottatt album, men sammen med Rogers – maktet hun å beholde en slags karriere gående videre ved siden av andre jobber og familieliv. I 2013 maktet duoen å samle hele bandet fra glansperioden til en 25års-turné, og to år senere kom et like labert mottatt femte-album på markedet.

Decker har også gjestet TV-skjermene gjennom flere opptredener i TV-serier og retro-shows, og kom nylig i 2022 ut med en egen selvbiografi.

T’Pau var vel kanskje mer et studioband enn blant de fremste rockegruppene som har klatret inn på listene. De ga imidlertid publikum to låter som ved jevne mellomrom har snurret videre på radioene i Heart and Soul og China in Your Hand.


T’PAU
China in Your Hand
(Carol Decker/Ron Rogers)
1987 Siren
Produsert av Roy Thomas Baker, Ron Rogers & Tim Burgess
Utgitt på albumet Bridge of Spies