Transvision Vamp – I Want Your Love

London-baserte Transvision Vamp hadde mer guts enn de fleste i 1988, og med røtter i punken kombinerte de pop, rock med punkens energi mange andre samtidige navn savnet på tampen av dette tiåret.

Samtlige medlemmer av gruppen kom fra nokså alternative musikalske linjer innen det britiske rockemiljøet, der særlig vokalist Wendy James (f. 1966) var nokså klart inspirert av et Blondies‘ Debbie Harry. Og det med hell og et eget særpreg. Hun fikk også ekstra oppmerksomhet her i Norge, da hun hadde norske foreldre – men ble adoptert like etter fødselen.

Transvision Vamp debuterte i 1986 på MCA, uten noen særlig oppmerksomhet, men i 1988 fikk de solid oppmerksomhet i en ny britisk bølge av alternative navn og grupper. Hvorav de færreste utenfor øyene fikk noe som helst oppmerksomhet. I Want Your Love var egentlig den tredje singlen fra bandets andre album, Pop Art, og med denne fikk Transvision Vamp et solid gjennombrudd både i og utenfor det britiske markedet.

Wendy James ble raskt en poster-favoritt, og Transvision Vamp ble like raskt en kritiker-favoritt som «våget» å utfordre både amerikanske power-ballader og britisk lettfattelig dance-pop, som dominerte de stadig viktige radiostasjonene utover 1988.

I Norge ble det kanskje litt for mye av det gode, og låten ble gruppens eneste hitlåt her. Men spesielt på hjemmebane forble de store også de kommende årene, der spesielt Baby I Don’t Care fra 1989 overgikk gjennombruddet både i salgstall og popularitet.

I inngangen til 90-tallet forsøkte derimot både Wendy James og bandet og modernisere lydbildet noe, og dermed falt både salgstall og popularitet helt fra hverandre. Albumet Little Magnets Versus the Bubble of Babble, ble akkurat det – mye babbel. Og krangel med plateselskapet hjalp ikke akkurat på, der både låter og album falt som steiner på listene.

Transvision Vamp ble deretter oppløst, og i motsetning til flere andre lignende grupper med kort suksess – forduftet også medlemmene. Svært få fra kvintetten fortsatte innen musikkbransjen, og selv Wendy James så og hørte man lite til i årene som kom. Først det siste tiåret har hun egentlig vendt tilbake til bransjen, men et par heller forbigåtte utgivelser.

Transvision Vamp var et frisk pust da de suste inn på listen i 1988 med sine energiske variant midt mellom punk, rock og pop. I Want Your Love står stadig tilbake som en litt overraskende nummer 1-låt i Norge, kanskje fordi den hadde en friskhet mange samtidige låter manglet?


TRANSVISION VAMP

I Want Your Love
(Nick Christian Sayer)
1988 MCA
Produsert av Zeus B. Held og Duncan Bridgeham
Utgitt på albumet Pop Art