Ute til lunch – Ute til lunch

Bak prosjektet Ute til lunch stod Torstein Bieler og allestedsværende Lars Kilevold. Både låt og kommende album var reklamefinansiert, og en av baktankene var å utfordre NRK hvor grensene for radiospilling kunne gå.

Torstein Bieler var i 1987/88 i ferd med å etablere seg som låtskriver, og hadde i 1985 vært innom popduoen People – som da hadde hatt moderat suksess med låten Talk To Me. Han hadde også bakgrunn fra Monroes-forløperen Broadway News og noen få utgivelser i eget navn.

Lars Kilevold kom nettopp fra en nokså absurd, men populær, listetopper med Heavy Metal, der samplinger fra meteorolog Vidar Theisen utgjorde essensen. Også Kilevold var i ferd med å etablere seg bak studio-veggene fremfor en egen artistkarriere, og han hadde siden 1984 vært engasjert som produsent og låtskriver for en rekke store norske navn.

Ute til lunch ble på en måte begges lille comeback der de selv frontet musikken, et prosjekt satt i samarbeid med den norske avdelingen av reklamebyrået Ted Bates – i dag bare Bates og i sin opprinnelig form borte fra det norske markedet.

Låten Ute til Lunch inneholdt en slags rusle-rundt-historie med direkte referanser til alt fra Peppes Pizza, via Aftenposten til Saga Solreiser. Tekstlinjene gikk også rett på sak og «regnet med» at dette var siste gangen du hørte sangen, da den trolig ble bannlyst av NRK.

Noe den også gjorde, men først etter å ha overlevd et par spillinger. Blant annet med en førsteplass på den stadige viktige «10 i skuddet».

Det ble med den førsteplassen, men summen ble at låt og single solgte i tusener etter omtalen som fulgte. Og fra november 1987 låt Ute til lunch inne på VGs Topp 10 i 14 uker.

Suksessen ble fulgt opp med en helt album, Dette er en kjempehit, som kanskje ikke ble akkurat da. Men solgte akkurat greit nok til at duoen fortsatte prosjektet videre. I juli kom den høyst originale Gummisangen (nr. 3) som da igjen var kampanjerettet. Denne gangen for kondombruk. To måneder senere tok de en «Theisen» og både samplet og brukte nye opptak fra Carl I. Hagen i Hagen Ræpp (nr. 4).

Et album i 1989, Seier’n er vår, ble ikke like godt mottatt i kjølvannet av tildelingen av Lillehammer-OL. Men igjen gjorde duoen en noe original vri ved å sample inn Ole Ellefsæters 1968-slager, Allle kluter til, i låten Olympisk ild.

Deretter ble Ute til lunch lagt på hyllen til fordel for helt andre takter. Bieler og Kilevold dannet bandet Sons of Angels med referanser til erkeamerikansk radio-heavy. De fikk måtelig suksess med låten Cowgirl (nr. 8), men etter to album var det stopp.

Både Bieler og Kilevold vendte da hjem til Norge og fortsatte som to av landets mest markante bakmenn både som låtskrivere, musikere og produsenter. Ute til lunch ble ved et par anledninger hentet tilbake, men ikke helt med samme oppmerksomhet som originalutgaven på 80-tallet.

Reklame-erfaringene tok imidlertid spesielt Kilevold med seg videre, og i 2006 var han tilbake på toppen av norske lister. Da som bakmann for et par ikke helt ukjente reklamesnutter for Stabburets Grandiosa.


UTE TIL LUNCH
Ute til lunch
(Torstein Bieler/Lars Kilevold)
1987 EMI
Produsert av Lars Kilevold og Torstein Bieler
Utgitt på albumet Dette er en kjempehit