Vidar Theisen & The Retrievers – Heavy Metal

Statsmeteorolog Vidar Theisen (1933-2012) sørget for at vi i oktober 1988 fikk den mest besynderlige listetopperen i landet, helt siden Rolf Just Nilsen herjet med Arne Bendiksen og såkalt lovende tenåringsspirer 24 år tidligere.

Theisen var i 1988 allerede et ikon på NRK. Med sin stakkato «dialekt» og litt keitete fremtoning, var han nærmest verdt et værvarsel alene – der han flyttet om på datidens magnetiske værsymboler for å varsle om tiltakende lavtrykk østafjells og sørvest kuling i dalstroka innafor. Folk ble nesten litt skuffet de kveldene Theisen ikke dukket på Dagsrevyen.

Han ble nesten fra første parodiert, først og fremst i flere sketsjer av og med Trond Kirkvaag – og fant seg godhjertet i det. Theisen var heller aldri redd for å stille opp i intervjuer, og var også en av kjendisene som var med å presenterte finalistene i Melodi Grand Prix 1988.

Det var flere av disse klippene som ble samplet sammen til Heavy Metal. Egentlig en single uten mål eller mening, men den første norske utgivelsen som fullt og holdent var basert på klipp – såkalte samplinger – fra en tredjeperson.

Bak The Retrievers stod Espen Holm – Beranek – og forfatteren Arne Berggren. Sistnevnte var på denne tiden først og fremst kjent som musiker, før han i 1990 ble med i ikke helt ukjente Dronning Mauds Land og deretter livnærte seg som tekstforfatter både i bokform og på TV-skjermene.

Beranek Holm omtalte selv prosjektet som en slags «snakkerap-låt», og noen oppfølger ble det selvfølgelig aldri på tale om.

Låten toppet de norske listene i en hel måned, og markerte seg som en av flere litt alternative norske hits i 1988. Den var den første rent elektroniske norskspråklige (eller skal vi si, Theisen-språklige) listetopperen, og viste at å tenke annerledes og nytt her i landet – faktisk kunne ha noe for seg. Så lenge det var en mening bak.

Og Vidar Theisen? Han var og ble statsmeteorolog. Også inn den mer moderne tidsalderen, der han gikk av med pensjon og sin siste storm utenfor Stad i 2001.


VIDAR THEISEN & THE RETRIEVERS
Heavy Metal
(The Retrievers)
1988 CBS
Produsert av The Retrievers