Hits Norge

Pop og rock gjennom 50 år

Viggo Sandvik – Fisking i Valdres

© Kai Nordrum/Opal

Med Vazelina Bilopphøggers ute i et lite års pause for nye utgivelser, benyttet Viggo Sandvik seg av muligheten til å til å dra ut på sin egen, lille fisketur.

Og med sin sterkt fornorskede, lett hysteriske og smått nasjonalromantiske tolkning av Pat Boones Speedy Gonzales, ble Fisking i Valdres en av årets store overraskelser. Og for Viggo en langt større single enn hva Vazelina selv noensinne hadde kommet ut med.

Gi meg fri i kveld hadde på alle måter lansert bilopphøggerne for det norske publikumet tilbake i 1980, og var og ble Toten-bandets eneste Topp 10-låt. Men da hadde ikke Sandvik vært vokalist. Han kom først inn på den siden året etter, i 1981 – og ble værende der til han måtte trekke seg grunnet tinnitus-trøbbel i 2006 etter 25 år i gruppen.

Det ville vært altfor enkelt å plassere Viggo Sandvik som hvilken som helst revyartist, da han hadde en god stemme i bunn – og solid musikalitet i blodet. Han trakterte trekkspillet fra han var i stand til å bære instrumentet, men havnet etter hvert i korpsbevegelsen. Derfra tok med seg trompeten videre i karrieren, og den har aldri vært langt unna når Sandvik har gått solo.

Fisking i Valdres, med Hege Schøyen som en svært frustrert fruentimmer, ble en av sensommerens store låter i Norge, der den sammen med Tindrum og Ute til lunch et par uker parkerte pallplasseringene på Topp 10 som helnorsk.

Selve albumet var kanskje litt mer alvorspreget enn Vazelinas utgivelser, der Sandvik tok kontroll over både toner og ord. Det i motsetning til gruppens låter, hvor stort sett Eldar Vågan var primus motor over tekstlinjene. Utgivelsen var og ble faktisk Viggos eneste ordentlige album, da hans to andre utgivelser begge var Prøysen-relaterte.

Den første av disse kom i 1983, og den andre ble utgitt sammen med Inger Lise Rypdal i 2014. Det samarbeidet var en nesten naturlig arv, etter 81 forestillinger sammen i kabareten Tango for to fra 2008.

Etter Vazelina-perioden arbeidet Sandvik som journalist, skrev et par bøker – og turnerte mye på egen hånd i adskillig lunere tempo enn i Vazelina-perioden. Han fikk ros for samarbeidet med Göran Fristorp i Prøysen møter Taube, og ble med i kosejazz-bandet Finere Selskabs Orkester. Som nettopp var mer selskap enn orkester …

Viggo Sandvik har deltatt på utallige norske plateinnspillinger også utenfor sin egen arena, og har også den æren av å være den eneste norske artisten som har toppet listene med en Pat Boone-låt fra 1962!


VIGGO SANDVIK (f. 1951)
Fisking i Valdres
(Buddy Kaye/Ethel Lee/David Hess/Viggo Sandvik)
1988 Opal Rekords
Produsert av Philip Kruse
Utgitt på albumet Fisking i Valdres