1989

1989 bar preg av overraskende comebacks og en særdeles sprikende musikksmak delt midt i Atlanteren.

Amerikanerne gikk stort sett for trygge radioballader, det krydde over av dem dette året, mens det var fra britene dette årets mest spennende navn og rytmer hadde sitt opphav.

Allikevel leverte USA oss både Madonna og Prince, som fortsatte å imponere norske platekjøpere. En annen trend som kom over Atlanteren, var en rekke med amerikanske «syngedamer». Paul Abdul, Martika, Gladys Knight, Robin Beck … Der kvinneandelen på listene f.eks i 1986 hadde vært nesten fraværende, ble 1989 et gullår for flere gode stemmer. Om ikke alle skulle vare like lenge, men det var jo en helt annen sak.

På albumlistene sverget de norske platekjøperne til trygge popnavn i Michael Bolton og Tina Turner, men 1989 var først og fremst året for sine store comebacks.

Flere overraskende navn som hadde vært borte i noen år fra listene, leverte store låter (og album) dette året. Roy Orbison i særdeleshet, men også Alice Cooper, Donna Summer og Boney M. fikk store hits i løpet av året. Og på albumlisten herjet Smokie.

Nye navn som gjorde seg bemerket var i første rekke Roxette, mens ingen andre låt – eller låter – maktet å gjøre noe med fenomenet Jive Bunny & The Mastermixers som brakte 50-tallet tilbake til toppen av singlelistene.

Store norske navn var dette året Åge Aleksandersen og Sissel Kyrkjebø, og der a-ha tok seg en pause for nye låter – dukket Karoline Krüger og Avalanche opp med solide hits også utenfor de norske grensene. Trenden fra 1988 med mer eller mindre humoristiske norskspråklige innslag, tok seg en derimot en pause i 1989.

På kino så vi på Batman og Indiana Jones, men akkurat dette året var forunderlig stille for de store filmlåtene. Og midt på sommeren startet absolutt alle å synge: «Bom-bom-bom. Bom- bombadilla Life». Selv om ville eller ikke.


TOPP 20 1989

Basert på plasseringer gjennom hele året.
Antall låter totalt: 80