Bangles – Eternal Flame

Bangles oppstod i 1981 som The Colours, senere The Bangs, rundt 60-tallets undergrunnsscene i Los Angeles.

Samtidig som en annen jentekvartett i The Go-Go’s fikk stor suksess i kjølvannet av punken, slo Bangles seg frem med et adskillig mer popbasert uttrykk. Men stadig med gitarene tilstede i lydbildet. Og samme år som nettopp jentene i Go-Go’s gikk i oppløsing, debuterte Bangles i 1984 med utgivelsen All Over the Place. Da var de fire allerede scenevante, og i motsetning til en rekke andre band – delte alle fire både på vokal og låtskriving.

Medlemmene som holdt sammen hele åttitallet var: Susanna Hoffs (gitar/vokal), Michael Steele (bass/vokal) og søstrene Vicki (gitar/vokal) og Debbi Peterson (slagverk/vokal).

All Over the Place skrapte bare bunnen av listene i USA, mens en låt som Going Down to Liverpool gjorde det samme på de britiske singlelistene. Men det banet vei for adskillige opptredener, og Bangles fikk blant annet varmet opp for Cyndi Lauper -> på hennes 1984-turné.

Det virkelige gjennombruddet kom i 1986, der Prince -> serverte jentene Manic Monday, visstnok riktig så imponert over Hoffs stemme. Denne låten strandet som en nummer to både i USA og Storbritannia og gjorde det også skarpt i Norge. På disse sidene var den en fingernegl fra å bli inkludert i vår oversikt for dette året.

Manic Monday ble allikevel bare forsmaken på en av dette årets virkelige store hits, Walk Like an Egyptian. Den tok fullstendig av på det amerikanske markedet og ble dette årets aller største låt da Billboard foretok en oppsummering av året. De nordiske landene var blant de få der denne låten ikke kom inn på listene, og muligens hadde folk kjøpt det hele fra seg på albumet Different Light. Da hadde Bangles skiftet noe karakter fra et noe 60talls-inspirerte lydbilde til adskillig mer mainstream poputtrykk.

Eternal Flame kom i butikkhyllene i januar 1989. På dette tidspunktet var både både jentene og plateselskap noe skuffet over mottakelsen til førstesinglen In Your Room, som om ikke hadde gjort det dårlig – så ikke blitt den suksessen man hadde foresett seg.

Eternal Flame rettet på det og ble kvartettens største låt gjennom hele karrieren. Det var en stille og melodiøs ballade, skrevet av Susanna Hoffs sammen med hitmakerne Tom Kelly og Billy Steinberg. Da låten gikk til topps i USA, ble denne duoen historisk på de amerikanske listene. Ingen annen låtskriverduo hadde maktet å få fem låter til topps på like mange år.

Innspillingen fikk også ros av kritikerne, og i ettertid har den fått pluss i margen for å være en usedvanlig fin komposisjon som slett ikke fulgte alt etter boken.

Imidlertid skrantet det litt internt i bandet allerede da låten var på topp, og ikke lenge etter annonserte Bangles at bandet var historie. Den enkle grunnen skyldte man på plateselskap og mediene, der Hoffs fikk større og større oppmerksomhet som en øyensynlig leder av gruppen. Det var jo egentlig helt naturlig da hun hadde frontet de største låtene, selv om alle fire på albumene hadde bidratt nokså søsterlig med inputs, vokal og låter. Bangles bestemte seg for å løse opp bandet mens vennskapet fremdeles var sånn noenlunde sammenholdt.

Susanna Hoffs startet deretter på en solokarriere, som vel bare gikk måtelig bra. mens de tre andre utforsket andre prosjekter – og ikke bare det musikalske. I 1999 fant derimot kvartetten sammen igjen, og satset nå på sine egne premisser uten kommersielle hensyn. Bassist Steele sluttet i 2005 denne gangen for godt, og ble langt senere erstattet av Annette Zilinskas – som tidlig i 1981 faktisk hadde vært med på å sette sammen bandet.

Bangles har siden utgitt to album og aldri helt lagt inn årene, selv om de bare sporadisk har stått på scenen. De står seg fremdeles som den mest populære jentegruppen fra 80-tallet, i i USA bare slått av Go-Go’s i popularitet.


BANGLES

Eternal Flame
(Susanna Hoffs/Billy Steinberg/Tom Kelly)
1988 CBS
Produsert av Davitt Sigerson
Utgitt på albumet Everything