Hits Norge

Pop og rock gjennom 50 år

Black Box – Ride on Time

© Black Box

Den første britiske house-bølgen hadde knapt rukket å gi seg, før italienerne kom etter. Black Box skulle bli den store snakkisen gjennom høsten 1989, men ikke først og fremst grunnet musikken.

Black Box var prosjektet til tre nord-italienere: Dj-en Daniele Davoli, klarinettisten Valerio Semplici og produsenten Mirko Limoni. Sammen kalte de seg opprinnelig Groove Groove Melody som et produksjonsteam, og stod bak en bråte italienske utgivelser både før, under og etter Black Box.

Black Box ble visualisert gjennom Katrin Quinol, en modell som ble fremmet både på platecovere og musikkvideoer. Problemet var bare: Hun sang ikke, for Ride on Time bestod for det meste av samplet vokal og strofer fra en helt annen artist. Amerikanske Loleatta Holloway.

Det ble det et bråk uten like av, da låten gikk til topps på de britiske listene – og ble værende der i mangfoldige uker. Holloway var raskt ute å anmelde Black Box for utstrakt og ulovlig bruk av hennes stemme fra låten Love Sensation. Noe hun vant frem med, og de italienske produsentene måtte raskt remikse om låten med ny vokal av britiske Heather Small (senere M People) .

Det var derimot originalinnspillingen som folk ville ha, og selv i Norge gjorde Ride on Time det bra på Topp 10 gjennom senhøsten 1989. Den kom ikke høyere enn en femteplass, men liggende på Topp 10 i tolv uker. I Storbritannia toppet den i seks, ble en millionselger og en av årets største hits.

Black Box maktet å følge opp Ride on Time, men ikke helt i samme skala. I Don’t Know Anybody Else ble deres andre og siste låt på de norske listene i februar 1990, mens Everybody, Everybody ble den andre store i de fleste andre land.

Da startet bråk nummer to for det italienske produksjonsteamet, og denne gangen var det amerikanske Martha Walsh som lirte av seg. Hun hadde nemlig spilt inn seks demoinnspillinger med Black Box, og var totalt uvitende da vokalen hennes dukket opp også på de ferdige låtene. Og på albumet Dreamland. Hun fikk trolig en solid erstatning utenfor rettslokalene som «takk for innsatsen», men Black Box tok seg deretter kanskje fornuftig nok en pause.

Et forsøk på et andrealbum og nye låter noen år senere i 1995 gikk heller dårlig, og selv om prosjektet for så vidt aldri offisielt ble lagt på hyllen – var Black Box ferdig som navn på listene.

De italienske produsentene fortsatte med arbeidet innen italiensk dance- og housemusikk, mens Daniele Davoli flyttet til England og ble med årene et av landets fremste DJ-er med show og opptredener over hele den britiske sfæren.

Oppstandelsen rundt Ride on Time var en viktig faktor for musikkindustrien videre, da oppstandelsen skapte grobunn for adskillig strengere kontroll av samplinger og bruk av andres låter i årene som kom.

Og så hører det med til historien at Ride on Time slett ikke burde hatt nettopp den tittelen. Loleatta Holloway synger nemlig i Love Sensation «Right on Time». Noe kanskje Black Box nettopp var?


BLACK BOX
Ride on Time
(Daniele Davoli/Mirko Limoni/Valerio Semplici/Dan Hartman)
1989 deConstruction
Produsert av Groove Groove Melody
Utgitt på albumet Dreamland