Donna Summer – This Time I Know It’s for Real

En av usedvanlig mange navn som gjorde større eller mindre comebacks i 1989, var Donna Summer. Plutselig var hun friskt tilbake på hitlistene, etter – i alle i fall i Norge – å ha vært borte i flere år.

Til hjelp hyret hun inn de britiske herrene Stock Aitken Waterman, som svarte med å servere henne kanskje ett av sine mest gjennomførte album. Og førstesinglen This Time I Know It’s for Real skulle vise seg å bringe Donna Summer tilbake på topp 10, både i USA og Storbritannia. Og Norge.

Rett skal være rett. Summer hadde slett ikke vært helt borte, selv om salgstallene og utgivelsene langt fra kom opp til høydene fra discoårene på 70-tallet. I Norge hadde Love is in Control vært en stor hit i 1982, mens She Works Hard for the Money året etter så vidt hadde svippet innom Topp 10.

1984-albumet Cats Without Claws ble derimot regnet som en fiasko, men i 1986 slo hun nok en gang tilbake med Dinner with Gershwin som ble spesielt stor i Storbritannia. Faktisk hennes største hit der siden 70-tallet.

Samarbeidet i 1989 med Stock Aitken Waterman førte henne imidlertid opp på listene med større tyngde enn på et tiår. I motsetning til flere andre SAW-utgivelser, ble også utgivelsen godt mottatt i pressen der man igjen påpekte Summers gode stemme og hennes påvirkning på låtene. Selv om hun akkurat denne gangen lot det meste av låtskrivingen falle på produsenttrioen.

This Time I Know It’s For Real skulle bli hennes svanesang i Norge som artist, og hun forsvant vel noe i det kommende tiåret. I Storbritannia ble hun derimot fanget opp av dance-bølgen på midten av 90-tallet, dere flere av hennes tidligere hits – viste seg å passe helt utmerket til de nye dunkende rytmene. Hun forble også stor i USA og fikk en rekke nr. 1-hits på de amerikanske klubblistene de to neste tiårene.

Etter 1991 ga hun allikevel bare ut sporadisk med nye låter, og hennes siste album, Crayons fra 2008, som slett ikke solgte så ille, var hennes første på disse sytten årene.

De siste årene var hun mye syk, og i 2012 døde hun av lungekreft.

Donna Summer var definitivt den kvinnelige artisten som satte mest preg på disco-bølgen i 70-årene. Hun ble den første fargede artisten som tok aktivt kontroll over karrieren, og kom med flere banebrytende – og kanskje litt vågale – utgivelser, der låter som I Feel Love skulle skape inspirasjon for langt senere navn og uttrykk.

I Norge hadde Donna Summer gjennom karrieren ti Topp 10-singler og like mange godtselgende album, og står dermed tilbake som en av de største kvinnelige artistene på våre lister. Og for Stock Aitken Waterman, ble dette faktisk trioens virkelig siste, store hit i Norge.


DONNA SUMMER (1948-2012)
This Time I Know It’s For Real
(Stock Aitken Waterman)
1989 Warner Bros.
Produsert av Stock Aitken Waterman
Utgitt på albumet Another Place and Time