Gladys Knight – Licence to Kill

Med årets Bondfilm og låt, gikk produsentene tilbake til de store stemmene for valget av tittelspor. På norsk fikk Licence to Kill tittelen Med rett til å drepe, og valget av Gladys Knight til å fronte låten kom som en stor overraskelse.

Gladys Maria Knight kom fra soul og gospelmiljøet i Georgia og ble godt oppdratt blant gospelkorene i Atlanta allerede fra fireårs-alderen. Her ble hun i tenårene en del av The Pips, et rent familieforetak med søsken og søskenbarn. De etablerte seg etter hvert i New York, hvor en platekontrakt førte til et par hits tidlig på 60-tallet, der Every Beat of My Heart ble den aller største.

Knight satset imidlertid i svært ung alder på familie, og lot The Pips fortsette uten henne et par år. På midten av tiåret ble derimot både Knight og sanggruppe fanget opp av Motown – og de maktet da å etablere seg som et av de mer fremtredende navnene i det amerikanske r&b-landskapet. Nå som Gladys Knight & The Pips, kom det en rekke låter som gjorde det skarpt både på pop- og r&B-listene i USA. Blant disse den første innspillingen av klassikeren I Heard It Through The Grapevine (1967), og listetopperen Midnight Train To Georgia (1973).

Samarbeidet med The Pips, og de stadige listeplasseringene på r&b-listene, startet å halte på tampen av 70-tallet. Og fra 1978 satset Knight solo, selv om gruppen stadig fortsatte – men da mer sporadisk. Låtene hennes fortsatte å bli gjøre det bra, selv om hun ikke lengre maktet å få med seg det store publikumet over til poplistene.

Gladys Knight ble kjent for sin beherskede kontroll over stemmebåndene, der man allikevel aldri ble i tvil om hennes tilknytning til gospelmiljøet. Hun fikk i USA en posisjon i r&b-kretsene som aldri virkelig krysset Atlanteren, og først i 1985 ble vi kjent med henne her i Norge.

Dette året fikk hun sin største hit på over ti år i trespann med Dionne Warwick, Stevie Wonder og Elton John i That’s What Friends are For. Et par mer roligere år fulgte, før hun til de flestes forbauselse ble presentert til å synge Licence to Kill i 1989.

Låten tok Bond-temaet tilbake til «syngedamene» før Duran Duran ble hyret inn et par filmer tidligere. Og for å gjøre denne tilbakekomsten enda sterkere, ble elementer fra soundtracket til Goldfinger (1964) brukt i låten. Ringreven Narada Michael Walden stod for melodien sammen med da realtivt ukjente Walter Afanasieff, som bare noen år senere skulle slå seg stort opp i samarbeid med navn som Mariah Carey og Celine Dion.

Licence to Kill brakte Gladys Knight ikke tilbake på Billboards Hot 100, men den sørget for hennes største solohit i det meste av Europa.

Knight fortsatte deretter karrieren i USA med flere mindre hits og singler i årene som kom, der hun fikk fortsatt suksess helt frem til midten av 90-tallet. Etter et samarbeid med Brandy, Mamia og Chaka Khan i 1996 (Missing You/25 på Billboard) satte hun i grunnen punktum som plateartist og fortsatte karrieren fra scenekanten.

Hun forble et respektert og aktivt navn innen amerikansk underholdning, og The Pips ble ansett som store nok til å bli innlemmet i Hall of Fame i 1996.

Amerikanerne har gitt henne kallenavnet Empress of Soul, og i Statene har Gladys Knight helt klart vært et stort forbilde for adskillig senere artister med store stemmer. Hun dukket i en alder av 75 opp i «The Masked Singer», og har i lengre tid gitt nokså eksklusive konserter basert fra Las Vegas.


GLADYS KNIGHT (f. 1944)
Licence to Kill
(Narada Michael Walden/Walter Afanasieff/Jeffrey Cohen)
1989 BMG MCA
Produsert av Narada Michael Walden og Walter Afanasieff
Utgitt på soundtracket til Licence to Kill