Martika – Toy Soldiers

Martika hadde bakgrunn som en syngende dansestjerne fra det uhyre populære Kids Incorporated, en slags musikalsk dramaserie som var stor i USA både på 80- og 90-tallet.

Marta Marrero, som hun egentlig het, forlot showet på midten av tiåret, og forsøkte seg videre som artist på egenhånd. Det var i en dansevennlig stil, klart inspirert av amerikansk klubbmusikk der et navn som Madonna hadde slått seg stort opp på.

Hennes første utgivelser ble kun utgitt i Japan, som rene promoteringer for Sony i det japanske markedet. Og i 1987 startet hun samarbeidet med Michael Jay, som skulle bli hennes faste låtskrivingspartner fremover, en Jay som da var i starten av karrieren og frem til i dag har skrevet og produsert hundrevis av innspillinger for en bråte internasjonale navn.

Toy Soldiers var andre single fra Martikas debutalbum i 1989, etter at More Than You Know hadde blitt en måtelig hit på Billboard. Etter Toy Soldiers ble låten relansert i Europa, og gjorde det da helt greit som en oppfølgersingle i land som Storbritannia.

Toy Soldiers var en rolig og seig ballade, som hadde dette umiddelbare refrenget alle kunne kjenne seg igjen i. Låten handlet visstnok om å miste noen til stoffmisbruk, men kunne like gjerne tolkes i mer romantiske retninger. Den skilte seg klart ut på Martikas album, som ellers var preget av typisk amerikansk dansevennlig pop.

Ved neste korsvei og album nummer to, Martika’s Kitchen, baket hun inn adskillig flere sjangre – blant annet med latinske elementer. Dette slo aldri til i Norge, hvor Martika ble en døgnflue, men hun maktet faktisk en stor topp 10-hit både i USA og Storbritannia med balladen Love… Thy Will Be Done. Albumet solgte derimot ikke stort, og ble sett på som noe av en fiasko.

Etter dette trakk Martika seg helt tilbake, visstnok fordi hun var både lei og utslitt av å være i søkelyset. Fra 2000 hadde hun hentet seg nok inn til å gjøre et comeback innen musikken, da hun dannet en gruppe klart inspirert av den pågående latinobølgen. Men hun gjorde aldri noe forsøk å vende tilbake til popmarkedet og karrieren.

Senere kalte hun seg en kort stund for Vida Edit, men det var som henne selv at hun et kjapp tur var tilbake på et 80-tallsshow i Australia i 2016.

Martika var kanskje blant disse navnene som aldri rakk å finne sitt eget uttrykk innen popbransjen. Men hun ga verden Toy Soldiers, som senere skulle vise seg å komme tilbake i en enda sterkere versjon. I 2005 samplet Eminem inn refrenget til sin storselger i Like Toy Soldiers.


MARTIKA (f. 1969)
Toy Soldiers
(Martika/Michael Jay)
1989 Columbia
Produsert av Michael Jay
Utgitt på albumet Martika