Neneh Cherry – Buffalo Stance

Neneh Cherry het egentlig Neneh Mariann Karlsson og kom som et frisk pust med sjangerblandede rap og låter, som ikke alltid var like enkle å verken fordøye eller plassere.

Cherry var datter av en svensk kunstnerinne og en høvdingesønn fra Sierre Leone. Stefaren ble senere den amerikanske jazz-musikeren Don Cherry, som Neneh raskt fikk etternavnet til. Lillebror Lanoo skulle også bli et kjent navn litt utpå 90-tallet som Eagle-Eye. Og deres halvsøster Titiyo skulle også senere bli et stort navn i Sverige.

Familien flyttet tidlig til New York, der Neneh raskt ble fanget av rytmene og den nye hip hip-en som strømmet utpå gatene. Hun flyttet til London allerede i femtenårs-alderen, og kom der i kontakt med punkmiljøet og var også medlem av et punkband på tampen av 70-årene.

Neneh forsøkte seg allerede i 1982 som soloartist – uten at hun vekket så veldig mye oppmerksomhet. Imidlertid kom hun i kontakt med ungergrunsscenen i Bristol, som fostret en rekke spennende navn innen britisk dum & bass- og graffiti-miljø. Derav Massive Attack, hvor medlemmer ble involvert i Nenehs egentlige debut som artist: Albumet Raw Like Sushi.

Buffalo Stance ble en umiddelbar suksess med sin blanding av hip hop og dansevennlig pop. Låten var egentlig en omskriving av Looking Good Diving with the Wild Bunch fra 1987, en utgivelse av Morgan-McVey som hun også sang på. Låttittelen refererer til et slang for å stå imot, en holdning for å holde seg gående. Uttrykket kan også bety å stå i med armene i kors, helst litt skuende.

Låten var definitivt blant de mer spennende utgivelsene av året, og Cherry fikk skryt både for rap og vokal. Det resterende av albumet var ikke like umiddelbart med sine ofte uventede melodiføringer og sjangerblandinger, men også den adskillig roligere Manchild gjorde det bra som en nokså solid oppfølger-single.

Neneh Cherry maktet ikke helt å følge opp denne suksessen senere, da hun fortsatte å gå sine helt egne veier. På de kommende utgivelsene ble jazz-innflytelsen på låtene stadig mer markante, samtidig som Cherry fortsatte å leke seg med både hip hop og sangstrukturer. Kommersiell var hun i alle fall ikke.

Hun hadde allikevel en egen evne til å aldri helt forsvinne, heller ikke fra radioene og listene. I 1994 kom hun sterkt tilbake i en duett med senegaleseren Youssou N’Dour. Da het låten 7 Seconds.


NENEH CHERRY (f. 1964)
Buffalo Stance
(Jamie J. Morgan/Cameron McVey/Neneh Cherry/Phillip Ramacon)
1988 Virgin
Produsert av Bomb the Bass og Mark Saunders
Utgitt på albumet Raw Like Sushi