Robin Beck – First Time

En Coca-Cola-reklame for det britiske markedet, sørget for at Robin Beck helt uventet inntok listetoppene i flere land gjennom vinteren 1988 og -89. Og at hun kanskje ble en av tidenes større døgnfluer.

Robin Beck var fra Brooklyn i NYC, i følge henne selv midt mellom kvartalet som elsket Barbra Streisand – og guttene på hjørnet som var mer opptatt av Beatles. Disse to ytterpunktene farget henne videre, der hun ønsket å fremstod med stor stemme, men med gitarene i bunn. Etter et kort opphold i et band i Florida, vendte hun tilbake til New York og noe musikalsk arbeid på Broadway.

Der ble hun fanget opp og fikk utgitt et nokså upåaktet album i 1979. Men stemmen hennes var blitt lagt merke til, og Robin maktet å etablere seg som korist for en rekke artister i årene som kom. Samtidig ble hun ofte brukt til radio- og reklamejingler.

Det var fra dette at låten First Time ble spilt inn i 1987 og brukt til Coke i Storbritannia. Reklamen ble svært populær, og Robin Beck fikk spilt den inn med noe endret tekst – uten Cola-linjene.

Sent i 1988 gikk den helt til topps hos britene, og suksessen spredte seg til store deler av Europa. Også i Norge hvor den toppet listen i januar 1989.

Låten ble gitt ut i samarbeid Metronome og Coca Cola, og Beck stod i utgangspunktet uten platekontrakt i ly av suksessen. Hun ble fanget av Mercury, som serverte henne noen av tidens mest populære låtskrivere som Diane Warren og Desmond Child, der sistnevnte også produserte albumet Trouble or Nothin’. En låt to Save Up All Your Tears gjorde bra på det tyske markedet, men både briter, nordboere og amerikanere overså denne – og albumet – fullstendig.

Cola-reklamen fra 1987/88

En av grunnen var kanskje gjenbruken av låter, der flere allerede var kjente gjennom utgivelser fra Bonnie Tylers to forutgående utgivelser. Det hele virket som et hastverk, for å utnytte suksessen til First Time – og albumet ble kanskje stående igjen som nokså pregløst.

Beck ønsket deretter å fortsette karrieren, og signerte seg kanskje smart nok til Tyskland for to kommende album. Hun skrapet så vidt bunnen av listene der med et par singler, som trolig aldri ble spilt noen som helst andre steder, og fra 1994 forsvant hun helt fra popmarkedet.

Fra tusenårsskiftet kom hun noe tilbake og har da siden gitt ut nokså jevnlige album fra eget selskap, som til dels har fått i alle noe bedre mottakelse enn hennes forsøk på 80- og 90-tallet. Hun har til tider fått kritikk for kanskje å ha litt for stor tro på sine egne vokalferdigheter, men har også vist en stå på-vilje og aldri gitt opp karrieren.

Hennes siste album, Love Is Coming, ble utgitt i 2017.


ROBIN BECK (f. 1954)
First Time
(Gavin Spencer/Terry Boyle/Tom Anthony)
1988 Metronome/Coca Cola
Produsert av Gavin Spencer
Utgitt på albumet Trouble Or Nothin’