Simply Red – If You Don’t Know Me by Now

Britiske Simply Red var på mange måter den fargerike Mick Hucknall (f. 1960), som med en god stemme og et blikkfang av en hårmanke – var bandets ubestridte frontfigur i alle år.

Hucknall startet egentlig i punkland og ledet i mange år bandet The Franctic Elevators, som aldri fikk noe større gjennombrudd. Gruppen ble splittet i 1984, og det med låten Holding Back the Years som deres siste utgivelse. Hucknall dannet deretter Simply Red med en gjeng studiomusikere, og bandet beveget seg i et adskillig mer tilbakelent terreng enn Hucknalls første gruppe.

De fikk fin mottakelse allerede første album 1985, der nettopp Holding Back the Years i en nyinnspilling ble deres første store hit – der den gikk like til nummer 2 hjemme i Storbritannia, men ikke minst toppet Billboard. Kanskje ikke så veldig overraskende, da bandet inn adskillige amerikanske soul-inspirasjoner inn i musikken, og kanskje også ørlite dansbar funk.

I Norge ble Simply Red raskt kritikeryndlinger, og allerede deres andre album Men and Women i 1987 skulle selge greit også her til lands. Det ble allikevel deres coverversjon av If You Don’t Know Me by Now som virkelig skulle bli gruppens store låt. Den gikk igjen like til topps i USA, og holdt seg høyt på listene i flere uker både i Norge og Storbritannia.

Låten var i sin tid utgitt i 1972, da med Harold Melvin & The Blue Notes. Den versjonen hadde vel knapt en nordboer hørt noe som helst til, men singlen ble den gang en solid hit både hos britene og på Billboard.

Simply Red vant en Grammy for sin versjon som beste r&b-låt, og sørget for at albumet A New Flame ble en av årets storselgere. Også i Norge. Da var tempoet for det meste sakket ned fra de to første utgivelsene, og bandet fremstod nå med et trygt fotfeste i den voksende rekken av blue eyed soul-navn.

Gruppen ble deretter preget av utskiftninger i bandet, men med Hucknall foran mikrofonen – maktet de allikevel å etablere seg som et solid navn også i årene som kom. I Norge fikk de aldri siden flere låter inn på singlelistene, men albumene fortsatte å selge greit i mange år.

Låter som Stars (1991) og spesielt Fairground (1995) farget radioene selv om plasseringene uteble, og gjorde sitt til at albumene Stars (1991) og Life (1995) solgte bra. Fra 1998 gikk det litt tråere, og Simply Reds siste utgivelse som slo til i Norge ble It’s Only Love fra 2000.

Hjemme hos britene ble også neste album, Home fra 2003, en storselger. Men fra da stanset det litt opp også der, og etter et par heller labrere mottatte utgivelser – oppløste Hucknall bandet i 2010. Da var han det eneste gjenværende medlemmet fra bandets gullalder i overgangen til 90-tallet.

I 2015 bar det derimot av gårde på nytt, men to påfølgende album ble langt fra så godt mottatt som tidligere .

Simply Reds popularitet i Norge gjorde sitt til at de ofte besøkte våre breddegrader for konserter, og i 2006 gjestet de Nobelkonserten. Debuten Picture Book regnes i dag som en liten klassiker innen britisk pop, og med Hucknall i spissen var Simply Red lenge et band som man slett ikke var enkelt å unngå.


SIMPLY RED
If You Don’t Know Me by Now
(Kenny Gamble/Leon Huff)
1989 Elektra
Produsert av Stewart Levine
Utgitt på albumet A New Flame