Christians, Holly Johnson, Paul McCartney, Gerry Marsden & Stock Aitken Waterman – Ferry ‘Cross the Mersey

Den 15. april 1989 endte FA-cupfinalen mellom Liverpool og Nottingham Forest i katastrofe. Det totale omkomne ble etter hvert 97, og ringvirkningene har fortsatt å preget britisk politikk og presse like frem til i dag.

Som cupfinale var Hillsborough i Sheffield valgt som et nøytralt stadion, en bane som til daglig var arenaen til Sheffield Wednesday.

Foranledningen var et massivt press av tilstrømmende fans, spesielt fra Liverpool-tilhengerne, som politi, vakter og arrangøren ikke maktet å organisere. Tribunene, særskilt blant LFC-fansen bak det ene målet, ble overfylt. Trolig til dobbelt så mange som beregnet, og tilskuerne ble etter hvert presset mot gjerdene som hadde blitt oppført i frykt av storming av fans på banen.

Resultatet ble at flere titalls ble klemt i hjel av oksygenmangel, og dommeren valgte å stanse finalen allerede etter seks minutter.

Tragedien førte til mange dagers beskyldninger mot spesielt Liverpool-fansen, og spesielt tabloide «The Sun» gikk langt i å føre beskyldningene til katastrofen dithen. I ettertid har det derimot blitt klart at hendelsen var forårsaket av en lang rekke faktorer, der spesielt politi og arrangører fikk det meste av ansvaret grunnet svikt i det meste av rutiner og kontroll.

Det ble raskt opprettet et særskilt fond for etterlatte og ofre, og Stock Aitken Waterman bidro til dette med sin innspilling av Ferry ‘Cross the Mersey, en låt av Gerry & The Pacemakers fra 1964. Over halvparten av ofrene var fra Liverpool eller Mersey-distriktet.

SAW fikk med seg flere navn relatert til både by og område, deriblant Gerry selv – Gerry Marsden. Med på innspilling var også Paul McCartney, Liverpool-gruppen The Christians og Frankie Goes to Hollywoods Holly Johnson – som var født i Liverpool.
Innspillingen ble gitt ut i mai, knapt en måned etter katastrofen, og gikk rett til topps på de britiske listene. All inntekt gikk til Hillsborough-fondet. I Norge oppnådde den en fjerdeplass, kanskje mest grunnet begivenheten fremfor selve låten. I sin tid hadde Ferry ‘Cross the Mersey aldri nådd de norske listene.

Musikkvideoen fra 1989 var dedikert til alle de omkomne fra Hillsborough .

Ferry ‘Cross the Mersey ble en av de siste av en rekke veldedighetslåter på 80-tallet, en trend som hadde blitt startet av Band Aid tilbake i 1984. Den var den andre fra SAW, etter Let it Be i 1987, og deres tredje kom nettopp med en oppdatert utgave av Do They Know It’s Christmas? på tampen av dette året.

Liverpool-fansen fikk omsider sin beklagelse, også fra The Sun. Og regler og prosedyrer for britiske arenaer og kamper ble endret for alltid.

Ferry ‘Cross the Mersey har som låt siden blitt forbundet med tragedien i 1989, og har fortsatt å være et symbol på hendelsen i Sheffield.


THE CHRISTIANS, HOLLY JOHNSON, PAUL McCARTNEY, GERRY MARSDEN & STOCK ATIKEN WATERMAN
Ferry ‘Cross the Mersey
(Gerry Marsden)
1989 PWL
Produsert av Stock Aitken Waterman