Alannah Myles – Black Velvet

Tidligere modell, korist, skuespiller og radiostemme, Alannah Myles, skulle med Black Velvet få en av tiårets mest spilte låter på amerikanske radiostasjoner. Og da særdeles i sørstatene.

Låten var en hyllest til Elvis -> og egentlig skrevet tilbake i 1987, ti år etter kongens død. Med sine referanser til Memphis, Mississippi, Jimmy Rogers og Elvis’ enorme innflytelse – slo den seg ned i sørstatene som et ikon på tradisjonene fra rockens vugge.

For Alannah Myles, egentlig Byles, var Black Velvet et stort gjennombrudd, etter at hun i et tiår hadde vært innom det meste i underholdningsbransjen. Så vel låt som debutalbum var et samarbeid med den canadiske duoen Christoper Ward og David Tyson, der Myles hadde midt på 80-tallet sendt inn flere demoer av låter skrevet av henne selv og nettopp Ward.

På albumet – som med Black Velvet – var det derimot duoen Ward/Tyson som leverte det meste av låtmaterialet.

Utgivelsen ble usedvanlig godt mottatt av kritikerne, også i den norske musikkpressen, og Black Velvet serverte Myles en Grammy for beste kvinnelige vokal. Oppfølgeren Love Is gikk det langt dårligere med, og det store publikumet i 1990 var nok ikke helt klar for rett-på-sak rockelåter influert av både blues og pop. Det var ikke slikt som dominerte radioene og listene dette året, i alle fall ikke i Europa.

Balladen Lover of Mine gjorde det siden langt bedre med mye spilletid også på norske radioer, selv om den ikke nådde opp på listene.

Oppfølgeren Rockinghorse to år senere druknet nok i grunge-bølgen, men ble reddet i land av stor popularitet i hjemlandet der den ble en av 1992s største suksesser. Deretter forsøkte Myles å ta større kontroll over både låtskriving og produsering, noe som resulterte i 1995s adskillig mer akustiske A-lan-nah – og forferdelige salgstall.

Hun maktet da å kjøpe seg ut av en uhyre lang kontrakt med Atlantic, signerte med uavhengige Ark 21 – og ga ut den noe originale, men kanskje litt for sære A Rival i 1997. Deretter startet en lang kamp for å komme seg ut av også denne kontrakten, og i realiteten var karrieren hennes død ved inngangen til det nye tusenåret.

En opptreden i Melodifestivalen i 2005 gikk heller ingen veier.

Langt senere, da hun omsider kom et nytt album i 2007, la hun all skyld på griske bakmenn og produsenter innen musikkbransjen. Men hun gjorde det nok heller ikke enklere for seg selv med til dels utfordrende positurer og kanskje litt for stor tro på egne talenter.

Etter dette har Alannah Myles bare opptrådd sporadisk, og etter 2015 har heller ikke den offisielle siden blitt oppdatert.

I USA ble Black Velvet en av tiårets mest spilte låter på radio, og selv i dag mener mange skribenter den står seg frem som en av de mer minneverdige låtene fra starten 90-tallet.


ALANNAH MYLES (f. 1958)

Black Velvet
(Christopher Ward/David Tyson)
1989 Atlantic
Produsert av David Tyson
Utgitt på albumet Alannah Myles