Christer Sandelin – Det hon vill ha

Christer Eric Sandelin var slett ikke et ukjent navn da han i starten av 1990 skulle få den største svenskspråklige slageren i Norge siden Carola-feberen sju år tidligere.

I mellomtiden hadde han selv stått for en av de ytterst få svenske låtene på listene sammen med sine venner i Style, da Dover Calais hadde svippet innom VGs singleliste i 1986.

Sandelins karriere startet gjennom Freestyle -> og deres korte, men intense karriere på starten av 80-tallet. Etter at blant annet Vill ha dej hadde herjet på norske diskoteker, ble gruppen splittet i to. Bassist Sandelin tok med seg Tommy Ekman, hyret inn Gigi Hamilton og dannet deretter Style.

Som Style fikk han en rekke store låter på de svenske listene siste del av tiåret, og var absolutt med på å bane vei for hjemlige artister på morsmålet. Da Style la inn årene i 1989, var de blitt et aldri så lite forbilde for svensk pop på morsmålet. Og Christer Sandelin var selv med på å gjøre 1990 til et aldri så lite gullår for hjemlige favoritter i Sverige.

Det hon vill ha var første låt fra Sandelins egentlige debutalbum, Luften darrar, en låt og et album der Sandelin tok førersetet og både skrev og produserte selv de aller fleste låtene.

Låten maktet ikke å nå toppen av verken de norske eller svenske listene, men det var ikke langt unna. Den ble en seig traver på radioene, og var blant årets hits i Norge som med sine femten uker ble liggende lengst inne på listene.

Sandelin fulgte opp suksessen med to flere hitlåter i løpet av året: Jag tror hon inte vet (nr. 9 i november) fra andrealbumet Drömmer i färg, og sommeren gikk med til en fullstendig karriere-gjennomgang i medley-en 10 (nr. 2) sammen med gamlekompis Tommy Ekman.

Oppfølgeren ble langt nær den samme suksessen som Det hon vill ha og Luften darrar, men den etablerte allikevel Sandelin som en svært etterspurt låtskriver, produsent og artist i Sverige. Frem til 2004 hadde han en rekke store låter på de svenske listene, og flere albumet oppnådde også fine salgstall.

Deretter inngikk han et nytt samarbeid med Tommy Ekman, medvirket i flere TV-shows – og hev seg siden på flere gjenforeningsrunder med så vel Freestyle som Style.

I dag reiser Sandelin rundt med både Style og Freestyle, og setter også opp show og konserter sammen med sine gamle «konkurrenter» i Gyllene Tider – >.


CHRISTER SANDELIN (f. 1961)

Det hon vill ha
(Christer Sandelin/Johan Kinde)
1989 Polar
Produsert av Christer Sandelin og Ronny Lahti
Utgitt på albumet Luften darrar