Elton John – Sacrifice

Et lykketreff med Nikita i 1985 hadde vel egentlig reddet Elton Johns karriere på midten av 80-tallet. Det årets album Ice On Fire ble ikke akkurat godt mottatt, og det påfølgende Leather Jackets året etter …

Vel, det har blitt hevdet at ikke en sang i verden kunne ha reddet Leather Jackets. Noe Elton John selv i ettertid ikke har vært så riv, ruskende uenig i.

Etter at en live innspilling av Candle in the Wind med Melbourne Symphony Orchestra gjorde det skarpt på tampen av 1987, startet Elton å virkelig ta seg sammen. Neste utgivelse het betimelig nok Reg Strikes Back, og det gjorde han også med en av sine største låter i USA på år og dag i I Don’t Wanna Go On With You Like That.

Også norske platekjøpere lot Reg komme tvilen til gode, men det var stadig langt opp til høydene fra 70-tallet både i popularitet og salgstall.

Sleeping with the Past i 1989 anført av låtene Healing Hands og Sacrifice skulle endre på det.

Healing Hands satte vel ikke akkurat listene i kok, og den ble i utgangspunktet mye større i USA enn Europa. Singlen kom aldri inn på de norske listene, og først da den ble utgitt som såkalt dobbelt a-side med Sacrifice i Storbritannia – startet både publikum og salgstall å røre på seg.

Sakte ble det mer og mer spilling av Sacrifice på radioene, og fra juli 1990 startet den å klatre på både ene og andre av de europeiske salgslistene. Hos britene ble den faktisk – og litt utrolig nok – hans første nummer 1-single, og i Norge ble den til da hans største låt ved siden av Crocodile Rock, Don’t Go Breaking My Heart og Nikita.

Slepping with the Past ble en millionselger verden over, og ble i realiteten Elton Johns store comeback som både navn og låtskriver. Senere på året kom hans The Very Best som skulle okkupere toppen av VGs albumliste i mangfoldige uker.

Reg Strikes Back fikk plutselig en helt ny definisjon.

Etter dette roet Elton John det hele ned et par år, før han kom tilbake med The One i 1992. Da skulle han stødig servere nye låter og hits utover tiåret, ofte i nokså uventede settinger.

Og han skulle etter tjue år endelig oppleve også å gå helt til topps i Norge.


ELTON JOHN (f. 1947)

Sacrifice
(Elton John/Bernie Taupin)
1989 Rocket
Produsert av Chris Thomas
Utgitt på albumet Sleeping with the Past