Gary Moore – Still Got the Blues

Få artister ville vel våget å gjøre det samme som Gary Moore, da han i 1990 forlot den tyngre rocken fullstendig og fant frem inspirasjonen fra musikken han vokste opp med.

Moore kom rett fra After The War, oppfølgeren til 1987s Wild Frontier som hadde vært en stor suksess anført av listetopperen Over the Hills And Far Away.

After The War hadde vært bakt etter samme oppskrift, tung rock med gitarsoloer og noen keltiske elementer. Låter og album nådde ikke helt opp mot forgjengeren, men gjorde det allikevel skarpt i Skandinavia, Tyskland – og av en eller annen grunn i Sveits.

Med 1990s Still Got the Blues tok Gary Moore de fleste på kornet, og kom med en elektrisk bluesutgivelse som var melodiøs – men som også sparket fra seg. Moore hadde slett ikke lagt sin Les Paul på hyllen.

Tittelsporet ble raskt en standard på nattradioene, og både låt og album skulle bli Moores største suksess til da i karrieren. Også musikkpressen våknet og Moores anseelse som både vokalist og gitarist, fikk med ett en solid oppsving. Ikke alle kritikere hadde vært like nådige mot hans tidligere tyngre utgivelser.

I Norge nådde tittelsporet en tredjeplass på singlelistene, mens albumet ble en langtidsselger og holdt seg på listene i tretten uker. Albumet ble også hans største suksess hjemme i Storbritannia, og maktet som eneste Moore-utgivelse å (så vidt) entre amerikanske Billboard.

Moore fortsatte med bluesen også videre gjennom 90-tallet, og han maktet i alle fall til dels å følge opp med After Hours (nummer 2) og albumet Cold Day in Hell i 1992.

Etter Blues for Greeny i 1995, som var en ren hyllest til Fleetwood Macs Peter Green, kom han noe i bakgrunnen, og på tampen av tiåret eksperimenterte han med et par nokså utilgjengelige album satt midt mellom rock, blues og moderne sekvensere.

Fra 2001 var han tilbake i bluesen, og ga tydelig stort sett blaffen i hvordan utgivelsene gjorde det kommersielt. Moore forble en ettertraktet og populær live-artist, som gjerne opptrådde på små barer som større scener. Han fortsatte å selge stort spesielt i Finland, og utgivelsene gjorde det også helt greit på det tyske markedet like til han døde i 2011.

Moores siste ordinære utgivelse ble Bad for You Baby i 2008, mens flere uutgitte låter ble samlet på 2021s How Blue Can You Get.

Gary Moore var en av svært få gitarister fra 80-tallet, som med et overraskende og vellykkede karrieregrep – maktet å bli bare mer populær og anerkjent i årene som kom.

Han ble det siste tiåret en slags musiker musiker, og etter hans død har flere store navn fortsatt å finne frem Moores låter og musikk.


GARY MOORE (1952-2011)

Still Got the Blues (For You)
(Gary Moore)
1990 Virgin
Produsert av Gary Moore og Ian Taylor
Utgitt på albumet Still Got the Blues