George Michael – Praying for Time

Etter to års stillhet, var det en ny George Michael som presenterte seg for platekjøperne med den overraskende Listen Without Prejudice Vol 1.

Etter å ha hatt en av 1987 og 1988s virkelige storselgere i Faith, var forventningen store. Og Michael innfridde, men ikke slik man hadde forventet.

Flørten med heftige rytmer og sensuelle undertoner fra Faith ble tonet ned fordel voksne og roligere ballader, selv om klubbene også fikk sitt gjennom året. Første single var nettopp den bedagelige Praying for Time, som ble en umiddelbar suksess i de fleste verdenshjørner.

Denne gangen fikk Michael også kritikerne med seg, der ikke alle hadde vært like begeistret for låtene fra Faith. Praying for Times nesten innadvendte tekststrofer viste at George Michael mente alvor ved å utfordre fanbasen som jo til da hadde vært i tenåringssegmentet. Og spesielt britene takket ja ved gjøre låter og album enda større enn hva Faith hadde vært.

Vi nordboere var mer tilbakeholdne, men Praying for Time ble allikevel en god hit her på berget. Og Listen Without Prejudice Vol 1 solgte også, selv om den ikke akkurat ble blant årets største storselgere.

Mest skuffende var allikevel mottakelsen i USA, der låtene etter Praying for Time ikke helt klarte å slå til. Albumet ble en millionselger, men allikevel i langt mindre målestokk enn Faith. Michael skyldte på manglende oppfølging fra plateselskapet, noe som førte til en årelang konflikt – og at en volum to av Listen Without Prejudice ble skrotet.

Det hjalp heller ikke på at Michael nektet å promotere låtene med musikkvideoer, det vil si med han selv i bildet. I stedet kom adskillig mer eksperimentelle videoer på banen, der Praying for Time ble frontet av en slags «lyric video» med skiftene bakgrunn og kun tekststrofene. En video som i dag er borte fra strømmetjenestene.

Til tross for den synkende interessen hos amerikanerne og den nystartede konflikten mellom Michael og plateselskap, gikk han allikevel ut av 1990 som en av popindustriens største navn.

Og selv om et nytt album lot vente lenge på seg, maktet George Michael allikevel å prege også de to-tre neste årene på listene. Også i Norge.


GEORGE MICHAEL (1963-2016)

Faith
(George Michael)
1990 Epic
Produsert av George Michael
Utgitt på albumet Listen Without Prejudice Vol. 1