Jon Bon Jovi – Blaze of Glory

Da Jon Bon Jovi gikk solo i 1990, var det en pause fra bandet etter seks års intense turnéer og studioarbeid.

Bon Jovi hadde nettopp fått summet seg etter albumet New Jersey fra 1988 og påfølgende turné, der de slett ikke var helt samkjørte om veien videre. New Jersey hadde blitt en stor suksess med hele fem hitsingler på de amerikanske listene, men ingen av disse hadde maktet å fenge norske platekjøpere.

Da Jon Bon Jovi i bandpausen fikk en henvendelse om å bruke låten Wanted Dead or Alive til den kommende western-filmen Young Guns II, ble han visstnok selv overrasket. Til tross for cowboy-referansene i denne singlen fra 1987, var tekstlinjene egentlig en metafor for nettopp det nokså intense turnélivet:

«I’ve been everywhere, still I’m standing tall
I’ve seen a million faces and I’ve rocked them all»

Og det passet jo kanskje ikke helt til oppfølgerfilmen av Bille the Kids liv tilbake i 1870-årene.

Bon Jovi kom deretter opp med ideer til helt nye låter, og selv om disse aldri ble brukt i selve filmen (men kun over rulleteksten) – ble Blaze of Glory snart et helt album inspirert av historien.

Tittelsporet ble faktisk bare hans andre store låt i Norge etter Livin’ on a Prayer tre-fire år tidligere, og selv om ikke kritikerne var helt nådige for selve albumet: Låten Blaze of Glory fikk svært god mottakelse, nådde toppen av Billboard – og innkasserte også Jon Bon Jovi en Golden Globe for beste låt.

Særlig ros fikk låten for sin stemningsfulle oppbygging og for å være en produksjon som kanskje ikke var helt umiddelbar. Blaze of Glory krevde et par gjennomlyttinger for å feste seg i øregangene.

Indirekte var nok både låt og album med på kunne videreføre Bon Jovi som band også etter grunge-nedslaget kom et par år senere, da Jon Bon Jovi på Blaze of Glory hadde satt i fra seg de mektigste puddelrock-strofene etter New Jersey.

Det skulle gå sju år før Bon Jovi igjen fikk anledning til en ny utgivelse under kun sitt egen navn, da i typisk sen-nittitalls poprock på Destination Everywhere. Og med langt nær så stor suksess som i 1990.

Men på sikt vokste Blaze of Glory ut av Jons egne hender og inn i repertoaret til bandet, og allerede i 1994 ble låten inkludert på gruppens samlealbum, Cross Roads.

Og Bon Jovi som band? De skulle komme svært samlet tilbake i 1992 med utgivelsen Keep the Faith.


JON BON JOVI (f. 1962)

Blaze of Glory
(Jon Bon Jovi)
1990 Vertigo
Produsert av Danny Kortchmar og Jon Bon Jovi
Utgitt på albumet Blaze of Glory/Young Guns II